gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

kuyruğun dayanılmaz haifiliğ

13 Ağustos 2013, 19.53
A- A+
Avrupanın birkaç başkentini görme fıtsatımız oldu. Medeniyet seviyesini çeşitli alanlarda değerlendirebiliriz fakat ben sıraya girme kültüründen dem vurcam. Adamların sıraları düz bir çizgi şeklinde, halk arasında ‘’ip gibi’’ diye tabir ettiğimiz şekilde yani ve iki insan arasında ki mesafe 1-1.5 metre(metre, kilometrenin binde biri). Bunun en büyük handikaplarından biri sıranın çok uzun görünmesi. Yani 15 kişilik bir kuyruğun uzunluğu nerden baksan yirmi metre. Otobüs için sıraya girdik, sıranın en sonundayız fakat sıranın başı görünmüyor ama toplasan 20 kişi var. Bir müddet bekledikten sonra psikolojik bir savaş yaşamaya başladım kendi içimde. İlk gelen otobüse binemem hissi sardı tüm bedenimi. İkinci bir sorunsa, her an araya biri girebilir hissiyatı zira aralıklar dediğim gibi 1.5 metre civarı. Dayanamayıp önümde ki adamla mesafemi 10cm civarına indirdim. Adam tedirgin oldu, eşi ve çocukları var yanında, onları arkasına alıp yüzü bana dönük şekilde pozisyon aldı. Böyle kollarını, göğsünü falan şişirdi, bildiğin tehdit olarak algıladı adam beni. Yüzüme bakıyor donuk bir ifadeyle, bende erdal bakkal sevimliliğiyle bakıyorum adama. Telefonuna davrandı sonra, sanırım polisi arayacaktı, bunu farkedip hemen uzaklaştım adamdan. bizim memlekete gelecek olursak, bir iki aydır hastaneydi, bankaydı ramazan pidesi kuyruğuydu şeklinde sıraya girme deneyimlerim oldu. Bizim sıralara uzaktan bakarsan şekilsiz şemalsiz zannedersin fakat yanılırsın. Bizde iki insan arasında ki mesafe 1.5-2mm(milimetre metrenin binde biri) civarındadır. Ayrıca sıralar yuvarlak, kare veya hipotenüsü sıranın ön tarafına teğet olan ikizkenar üçgen şeklindedir. Bu ikizkenar üçgenin kenarlarını iki eşit parçaya ayıracak şekilde kesen doğrulara ise ‘’kaynak’’ denir. Ayrıca bu üçgenin iç sıcaklığının toplamı 170-180 derecedir... İşte bunlar hep matematik...

YORUMLAR

13 Ağustos 2013, 23.14

 

   Adam 1,5 metreden fazla yaklaştığında olayı tehdit olarak algılayıp ona göre tedbirini alıyor .bizim kuyruklarda ise millet birbirinin içine kadar girip çıkıyor oralı olan yok ..

    Zaten bu yüzden olsa gerek, ülke sınırlarımızdan bile komşulardan bir taciz olduğunda,

   "ne olacak canım toprağımızımı aldılar  sanki" rahatlığı ile ve birde son günlerde tacizlere karşılık ,

   "bizde onlara misli ile karşılık verdik" açıklaması yokmu..?

    İyice zıvanadan çıktığımızın resmi değilde ne..? 

14 Ağustos 2013, 00.14

         Dikkatinizi çeken şey bana da çok ilginç geldi. Sahiden de üzerinde düşünüldüğünde değişik çıkarımlar yapılabilir. Misal İtalyanlar ve İspanyollar bize daha çok benzerler bu taraflarıyla, insanı tekinsiz bir varlık olarak görmezler...bu durumu sıcakkanlılık diye de tabir edebiliriz, hatta Akdeniz insanına özgü sıcakkanlılık  diye de genelleştirebiliriz. Ama bi başka taraftan da bu yakınlaşma biçimini  gereksiz ve hatta rahatsız edici olarak da niteleyebiliriz.

         Ben kendi adıma her zaman mesafeyi koruma taraftarıyımdır. Konuşurken dahi insanın ağzının içine giren tiplerden hiç hoşlanmam. Bence insan hiç tanımadığı başka bir insanla nefesini ve bedeninin kokusunu hissetmeyecek mesafede durmalı, kendi rahatsız olmasa bile diğerinin bundan rahatsız olabileceği ihtimalini aklına getirip. Düşündürücü bi paylaşımdı teşekkürler.
14 Ağustos 2013, 00.57
Bide o sıralarda cep telefon konuşmaları yok mu tam seyirlik bazende sinir bozucu daha yeni ramazanın son günleri sıcak zaten bide oruç tutmuş beni  15 dakkadan fazla sıradayım arkamda bir bayan 30 lu yaşlarda aldı verdi telefonda konuşurken ne özeli kaldı ne bişi sıramı bekledim işimi hallettim döndüm arkama söylemeseydim çatlardım zaten uyarı tarzında bir kaç kelime  az kalsın bir bayan olarak bir bayanı saçını başını yolacaktım dinlemeseydin demezmi bide dinlememek için sağır sultan lazım dediğimde araya girenler tarafından telkin edildik TÜRKİYEMDEN insan manzaraları bence saygı ve empati  lazım ....
14 Ağustos 2013, 10.07
NE ANLATIYON KUZUM SEN YA, ANLADIGIMIZ DILDEN YAZSANA
14 Ağustos 2013, 10.47
En baştan,özeleştiri yapmak ,medeniyet   yani gelişme belirtisi diyelim de kızan olmasın.Biz şöyleyiz,biz böyleyiz,falan  evet doğru ama  çok eksiğimiz de var.Bunlardan biri benim gözlemlerimde baş sırayı aldı.Uzun yıllar yaşadığım Kanada'da  en çok  ve ilk dikkatimi çeken şey ,aynı otobüsü,aynı metroyu bekleyen insanlar birbirlerine gülümseyerek günaydın diyorlardı,tabi bana dadiyorlardı ..En angut görünümlü olanı bile hiç olmazsa yarım tebesümle morning deyip geçiyordu.Bu benim alışık olmadığım bir şeydi,çok hoştu,çok sıcaktı.Bizde bir taşıta binerken sıra kavgalarının yaşandığını düşünürsek,biz Kuran'ın bize öğütlediği selam '' demesini bile tam kulllanamayan kişiler olarak kaldık.Hep işi gücü,aceleyi bahane ediyoruz.Sıcak kanlılığa gelince Yunan,İspanyol,İtalyanlar ve ülkesi önemli değil hemen hemen tüm zenciler bizimle yarışır ,belki geçer bile.Dürüstlük dersek kimse kızmasın Japonlar birinci diyorum.
14 Ağustos 2013, 15.34
1. yorum ve 2.yorumun 2. paragrafına imzamı atarım. Kanada bir değişik zaten 100 yıl geçse de onlar gibi olamayız gibi gelir. Bizi daha çok amerikalılara benzetiyorum çok kültürlülükten midir nedir çok benziyoruz... Popüler kültür sevdamız, üçkağıtçılığımız, kabalığımız vs aynı...
 
Ayrıca yazıyı  ETIK'e tercüme etme gereği hissettim. Diyor ki "kaynakçılıkta, işin kolayına kaçmakta, yapışkanlıkta üstümüze yok"  ne kadar çok kişiye ulaşırsa o kadar iyi ...
15 Ağustos 2013, 12.31
Bu konuyla alakalı Milli Şairimiz Mehmet Akif ERSYO'un bir görüşü şu şekilde...Onlarda ki eksiklik Bizde, Bizdeki eksikliklerde onlarda var.Hayat ne garip...!
"Avrupalıların ilimleri, irfanları, medeniyetteki, sanayideki terakkîleri inkâr olunur şey değildir. Ancak insaniyetlerini, insanlara karşı olan muamelelerini kendilerinin maddiyattaki bu terakkîleri ile ölçmek katiyen doğru değildir. Heriflerin ilimlerini, fenlerini almalı. Fakat kendilerine asla inanmamalı, kapılmamalıdır." (Ersoy, Sebilürreşad, 1339, s. 250)
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın