gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

NAMUS BELASI.........

08 Eylül 2013, 15.11
A- A+

Namus belası…. Nedir bu namus belası? Neden uğruna canlara kıyılır? Neden kanlar dökülür? Kalemler kırılıp, cezalar kesilir, zindanlarda yatılır….

Büyüyüp serpilmeye, başladığımız ilk yıllardan itibaren; göz hapsinde değil miyiz biz kadınlar ;  o zamanın kızları olaraktan? Daha bekaret ne , cinsellik ne bilmediğimiz zamanlarda ; annemizin, teyzemizin ya da anneannemizin/ babaannemizin  keskin bakışlarından rahatsız olup; ‘’n’ oluyor? ‘’ dercesine sorgulamadık mı onları? Büyük bir suç işliyormuşuz gibi, güya etrafa çaktırmadan , uzatabildikleri kadar boyunlarını uzatıp bacaklarımızı işaret etmediler mi  sessizce ,gözleriyle çeneleriyle ?  Bize göre çok normal olan oturma şeklimizi düzeltmek için ‘’ kapat bacaklarını’’ , ‘’ düzgün otur ‘’ ‘’ kızlar öyle oturmaz ‘’ diye hep uyarılmadık mı? Üçüncü uyarıya gerek görmeden ;  havada kuş misali  uçan terlikten korunmak için  yana yatmadık mı yetiştirebildikse? Peki anladık mı neden geliyor bu terlik? Neden bu kadar ısrarla uyarılıyoruz diye düşündük mü hiç ? Neden ayıptı acaba bacakların bitişik olmadan oturulması? Küçücük beyinlerimizle bir türlü anlam veremezdik öğretilmek istenen bu şeye.Ama riayet etmeye gayret ederdik . Taaaaa ki unutup yeniden uyarılana kadar..

 

Kaçan ya da kaçırılan kızların, ‘’ namus elden gitti. Alemlere rezil olduk. Bunu ancak kan temizler’’ denilerek ; gazetelerin üçüncü  sayfa haberlerine konu olduklarına şahit olmadık mı daha ileriki yaşlarımızda ?

 

Hal böyle olunca akla şu soru geliyor :

 

Namus sadece cinsellik midir?

 

Hırsızlık yapan, çalıp çırpan , taciz eden, iftira atanlar namussuz sayılmıyorlar mı mesela?  Hadi bunları da geçtik diyelim, neden namus denince akla sadece kadınlar geliyor? Erkekler nereye kaçıp saklanıyorlar bu zamanlarda? Neden bu sözcük sadece kadınlarla birlikte anılıyor? Niye namus denilince  akla sadece kadınların bekareti, cinselliği, iffeti  hatta  toplum içindeki bazı  tutum ve davranışları geliyor?

 

Belki, ‘’ yeter Çilek sorularınla bunalttın bizi, bilmiyor musun ki namusun en can alıcı  kriteri  cinselliktir ‘’diyeceksiniz . Peki,  soruyorum size , tek ölçü  bu mu namus konusunda? Neden mesela, erdemli olmak , sözünün eri olmak, sadık ve saygılı olmak gibi kavramlar gelmiyor akla da ; ‘’saçı uzun aklı kısa ‘’ gibi saçma sapan yakıştırmalarla aşağılanmaya çalışılan kadınlar geliyor  akıllara?

 

Bilen var mı arkadaşlar?  Ben mi? Bilmiyorum valla……

 

http://www.youtube.com/watch?v=EQqj88XfXfU       

Cem      Karaca _ namus belasına gardaş...)

 

SEVGİYLE KALIN.....

 

YORUMLAR

08 Eylül 2013, 17.30
gerçekten  güzel bir  konuya değinmişsiniz.kadın yapınca namus oluyor.ama erkek  yapınca namus  olmuyor.bazı yerlerde  halen çok küçük  yaştaki genç kızlar babaları hatta dedeleri  yaşlarındaki insanlara eş olarak veriliyor.yanlış bir adet.umarım bu gelenek zamanla  kalkar.özellikle kaçan genç kızlar içinde bu söz konusu kimi kız sevdiği erkeğe kaçıyor.evlenip yuva kuruyor ama sonrası malum namusumuzu ayakalr altına aldı diye töre adetleri..teşekkür  ederim Strawberry_06...
08 Eylül 2013, 18.41
kaçırılan , tecavüze uğrayan  kızlarımız,  kadınlarımız , namus  uğruna bu kişilere verilmiyormu. tecavüz edenle bir ömür  geçirilmesi beklenmiyormu  . nikahı kıyıldı namuslu,  nikah yoksa  namussuz, namus  kadınlara  özgü  koruyucuda erkekler  her  nasılsa  namussuz edende erkekler ... cezasını her  şekilde  çeken  kadınlar  kızlar......
08 Eylül 2013, 21.05
Namus belası; kime göre.... Ata erkil toplumlar da namus kadın dan sorumlu görülür..  Şeriat düzenin dede  kadın 1smile Resmi erkeğe göre...  2 kadın 1 er..  Nedense her namus konusun da kanıt olarak kadın yok edilirse delil de yok sayılır.. Okuduğum  Zülfü Livaneli nin mutluluk romanın da ki Meryem  kadar şanslı değil kadınlar..  Çoğunlukla, ipi boynuna geçirmişler dir.Dönüşü olmadan... Bize düşen, namusu kimin kirlettiği masumiyeti tartışmak oysa kolayı intihar bakışı olmuş hep.. Uyanması gerek karanlığın aydınlanması gibi...  KİM Kİ KARATIR ONA IŞIK TUTUN...
08 Eylül 2013, 21.42
Çok güzel bir yazı Tevazu.Sık sık bu konuda yazılar yazılmalı ki ki unutmayalım.. Başka ülkelerde kadına şiddet yok mu? elbette var ama bu genellikle tutku kıskançlık adına yapılan şiddet.Ama şiddetin ne için yapıldığının ne önemi var ki.... İlkel zihniyetlerin  ortaya çıkardığı, Dinle hiç bir alakası olmayan, sözde değerler yaratıp ona inanan insanların bu zihniyetle hem kendini hem bir başkasının hayatını yok etmesi olarak görüyorum ben .Çocuklukta başlıyor zaten her şey.Hangi davranış şekilleri beynimize değer olarak yükleniyorsa onu  yaşıyoruz..Sonra kendini sorgulama değerlerini sorgulama aşamasına gelebilenler ancak sancılı bir değişimden geçip  çocukluğunda yüklenmiş düşünceleri  ve hiç bir mantığı olmayan  sözde değerleri çöpe atabiliyor...
08 Eylül 2013, 22.41
YİNE ŞAHANE Bİ YAZI VE ŞAHANEE YAKLAŞIMLAR HAKLISIN NAMUS SADECE APIŞ ARASINDAN İBARET DEĞİL.İNSAN ÖNCE DİLİNİ ELİNİ BEYNİNİ NAMUSLU ETMELİ SAYGILAR.

08 Eylül 2013, 23.11

Sevgili arkadaşlar her birinizin yorumları birer blog degerinde.. Öyle güzel ifade etmişsiniz ki bana söyleyecek söz bırakmamışsınız....Yine de biriki noktaya değinmeden edemiyeceğim.

Namusun ne olduğu, ne olmadığı coğrafyamızın en büyük sorunlarından biri. Namusa dayalı cinayetler ve kadına yönelik şiddet; kadının bedeni üzerindeki hegemonyadan kaynaklanıyor diye iddia ediyorum ben. Bu da erkek egemen bir toplumu öne çıkarmakta. Başka ülkelerde , namus ve kadın ikilisi artık yan yana gelmemekte , oysa kadının özel mülkiyet olarak görüldüğü toplumumuzda korkunç sonuçlar ortaya koymaktadır.. Coğrafyamızdaki bir türlü değişmeyen namus anlayışı kadının kimlik eksikliğini ortaya koymaktadır. Öncelikle yapılması gereken şey; kadının da belleğinde yer etmiş olan, '' erkek olmadan yaşanmaz'' zihniyetinin süratle değiştirilmesidir. Çünkü hala daha birçok erkek hadın= namus olarak bakmaktadır olaya.

SEVGİLERİMLE............................(Strawberry)

09 Eylül 2013, 09.57
nikahlı eşinin haricinde herhangi biri ile birlikte olan kişi, kadın olsun, erkek olsun namussuzluk etmiş demektir. hiç kıvırmaya gerek yok.
09 Eylül 2013, 10.01
:) En çağdaş Türk erkeğine sormak istiyorum çağdaşım diyorsan gerçek duygularını  dinle ve kendine itiraf et bakire olmayan kızla evlenmek istermisin? :) bizler konuşmalarımızı değiştirdikte beynimizi hayır:)
09 Eylül 2013, 10.54
Namus Kavramı Kişiye Özeldir.. Kişi ancak koruyabilir namusunu..Hoş Zamanımızda Namus korumak başkalarına düşüyor hep..Düzelir elbet..
09 Eylül 2013, 14.42
Mebrur namus kavramına deve kuşu gibi kafanı bir yere sokup bakma..geniş kapsamlı bak. namus kavramını sadece cinselliğe bağlamışsın. bence kıvıran sensin.  cinsellikle ilgili herşeyi namus kavramına koy; hırsızlığı namus kavramının dışında tut   oooohhh  ne ala.............
                                            ASI_KES27 Hayal gemisinin kaptanı:)
09 Eylül 2013, 15.08
Namus  çok farklı bir kavram.  insanın kalbi namuslu olması yeterli. gerisi boş.
09 Eylül 2013, 15.12

Namus; kadın onu koruyacak, erkek onun için savaşacak onun için ölecek! Genel kanı bu yönde…

 ‘’Erkekler her türlü belaya, günaha razıdır fakat karısına, kızına gelecek namus günahına razı değildir.’’ Bu olgunun istismar edilmesi demek, onun için her şeyin bitmesi demektir…

Her zaman ve her yaşta; ekmeği, suyu, giyinmeyi hava almayı bildiğimiz gibi,  namus kavramını da biliriz. Namuslu davran, namuslu giyin, namuslu gez? Bu tür uyarılarla karşılaşılır. Açık saçık gezmek, baştan çıkarma gücü olarak görünür. Cinsel öğretilerin erken yaştan öğretilmesi, daha verimli sonuçlar alınmakta. Önemli olan doğru yaşayış biçimini öğretmek gerekir. Bu konuda toplum ne kadar bilinçlidir. Namuslu konusunda sert davranıyor fakat ne öğretiyor?!..

Acıktığımız zaman ekmek isteriz, susadığımız zaman su isteriz hatta sigarayı bile düşmanımızdan isteriz. İş namus meselesine gelince akan sular duru. Korunması gereken çok büyük değerdir.  Toplumların ahlaklı yaşanması için belki de namus gibi bir değer kutsal kılınmış...

Livia şöyle der; namuslu bir kadın için çıplak erkek, bir resimden ibarettir.  Platon; Erkekleri hep çıplak gören Kızılderili kadınlar, hiç olmazsa öz duygularını soğutmuş olurlar der. Başka bir örnek: Büyük P… krallığında kadınlara önü yırtmaçlı bir etek giydirirlermiş, erkekleri tahrik etmek için. Çünkü erkekler kendi cinslerine ilgi duyarlarmış. Kendi toplumun erkeklerini yozlaşmaktan kurtarmak için. Buda başka bir toplumun namusa bakış açısı.

Namusu istismar eden muhafazakâr toplumlar içerisinde en şiddetli bir şekilde cezalandırılmıştır. Anadolu’da; At, Avrat, Silah bunlar emanet verilmez. Bu kavramlar; onlar için kutsal değerlerdir.  Büyüklerin bu denli namus konusunda hassas davranmaları bu yüzdendir. Namus olgusunu gelecek kuşaklara temiz olarak sunmak, belki de bu şekilde korunmuş olur… 

İki Şeyin Sınırı Yoktur; Dişilik Ve Onu İstismar Etmek. Anton Çehov kimisi de böyle düşünmüş…  

09 Eylül 2013, 18.56

süper bir konuyu yazmışsın,bizim toplumumuzda erkek yaparsa  erkek adamdır yapar diyorlar, hatta kızın ailesi bile bunu kabul ediyor. ama kız yapınca namus oluyor. cezasınıda kızın aile büyükleri veriyor. arkadaşım  yazılacak çok şey var ama çok özür daha fazla yazmıyorum

 

09 Eylül 2013, 19.17

Namus, kadının özel mülkiyet haline getirilmesi ile vücut bulan bir hal almıştır. Kadınların sosyal toplumdan uzaklaştırılarak evlere hapsedilmesi ile başlayan süreç , kadının tamamen erkeğe mahkum olması ile zirve yapmıştır, yani kadınlar özel mülkiyet halini almıştır. Kadın hiç kimsenin namusu olamaz,bu kavram beyinlere yerleşmeden hiç bir değişim olmaz, olamaz.

            Devamla genel olarak namus kavramı aslı yunanca olup ''düzen'' demektir. Namus kavramına cinsellik etkisi yapılan yer sadece arap toplumu ve doğal olarak o toplumdan etkilenen bizlerde görünür.

            Ve maalesef her ''düzenin'' işleyişinin kolay ve hileli yöntemini bulmakta üstüne olmayan Türk toplumunda namuslu olmanında kolay ve hileli yolu bulunmuş.Nedir bu; tabiki namusu bacak arasında aramak. Ne kadar kolay bir yol değil mi? Çok düzenliyiz çokkkkk.... 

09 Eylül 2013, 20.56
Namus;Sadece kadın için işletilen;iki yüzlü ahlak kavramının ;tek yüzlü ilkesi imiş namus.Namus kafada başlar ,kafada biter.İki bacak arasında gezdiği görülmemiştir.Bazılarının iddia ettiği gibi.

                            NAMUS
Aradım yıllardır seni heryerdeBirtürlü karşıma çıkmadın namus.Nihayet bir yerde rastladım onaUtançtan yüzüme bakamadın namus.Yaklaşıp yanına dedim nerdesinDedin ki yorulma gelmiyor sesinGayretleri boşa gitti herkesin,Kimseyi yanına sokmadın namus.Fazilet dediğin meğer masalmışNamuslu görünmek kimlere kalmış.Zenginmiş ,fakirmil ,halkmış ,kralmışGördüm ki kimseyi takmadın namus...                                                              (Ümit Yaşar Oğuzcan)
09 Eylül 2013, 22.00
konuyuda okudum yorumlarıda  bence yazan kişi cinsekllikten bağsetmiş sankibu konudabiraz muzdarip gibi geldi bana.düzen bozmak,yalan söylemek hırsızlık yapmak,kul hakkı yemek,vs ekleyebiliriz.devamı gelir hepsi namussuzluktur.kimse zinadan bahsetmemiş zina namussuzluk değilmi sanki biraz dejenere olmuşuz.namus kavramını başka yönlere çekerek zinayı atlamışız gibi geliyor.hırsızlık yapmıyacaksın,yalan söylemeyeceksin,kul hakkı yemiyecaksin.bunların yanında gözünüde dilinide bedeninide zinadan uzak tutacaksın. 
10 Eylül 2013, 04.24

Hepimizin ortak noktasi  sadece cinsellik degil her bakimdan   namuslu olmak .tartida yanlis yapmamak haramdan kacinmak. guzel konu yorumlarda cok guzel .

 ancak surekli rastladigim su   avrupa  da yok avrupa soyle gibi sozler gercekten  beni acayip  geriyor.   arap kesimiyle turklerin elbetteki ortak noktalari olucak cunki ayni dine mensubuz. 

peki avrupayi surekli dile getirenlere sormak istiyorum  ordami yasiyorsunuz?           nasil yok  diyebiliyorsunuz?  filmlerdenmi? tatile gittiginizde gezip gordugunuz kadarmi? 

 egerki cocugunuz varsa sorarim size namus kavrami olmayan boyle bir sorunu olmuyan  tek biz musluman toplumunun sorunuymus gibi algiliyan  hepimize soruyorum.  hani ufak yasta evlendiriliyor subu iyide erken ergen olan var  seven var bunlar hiic denmiyo hee bende acayip kiziyorum  resit olmuyan  hatta resitlik bile yeterli degil bir evi gecindiricek sorumlulugun yuklenmesine .ama  sunuda gozden kaciriyorsunuz, avrupada namus kavrami yok,  evlilik sart degil  birlikte yasamak normal, resit olana dek anne babanin yaninda daha sonra is hayati kendi evi birlikte yasiyacagi kisi ya evlenir veya  dini nikah kiyar bizde iki nikah var , avupada ise bes cesit nikah var. bunlarin yaninda orta okul yani 11 yasindan sonra erkek arkadaslari ve  cinsellik  deneyimleri gayet normal . peki soruyorum anne ve babalar, cocuklarinizin henuz 11  yasindan itibaren  cinsel deneyim yasamasini hangimiz kabul ederiz?

 bizim kizlarla dalga geciyorlar hala bakire siniz diye henuz orta ikide olmalarina ragmen bumudur   ornek  avrupa? .

a soyle diyeyim cocuklarimi gol kenarina goturdugumde fransiz komsumun  pusette bebegini gezdirdigini gordum, bir tur attiktan sonra ise yaninda kopekli bir adamla bankta resmen alenen   herneyse ve esi iste, bumudur avrupada yok?

oglum yandiginda hastane lojmaninda kaliyordum   ve baska sehirdende ikiz cocuklarinin kulaklarindan operasyon icin gelen bir bayan vardi, aksam ayni salonu ve ayni mutfagi kullaniyorduk sadece oda ve banyolarimiz farkli.  ilk gunu esiyle tel konusmasina ssahit olduk benim oda arkadasimda vardi oda bir baska sehirden zenci, esine cocuklarin durumunu doktorun dediklerini aktardi kizini sordu kendilerine iyi bakmalarini ve cok ozledigini buraya kadar hersey guzel, ertesi gun cocuklari yatirdi ve gun icersinde hastanede tanistigi biriyle gece  yarisi cikti sabah kahvaltimizi yaparken geldive kiz arkadasini arayip ballandira ballandira  ihanetini anlatti,eeeeee onlar yutuyo siz erkekler yutun ozaman  cunki avrupada test yapildi evli olan her on kadinin dokuzu aldatirken  erkeklerin sadece ucu  aldatiyor yani memleketimin tam tersi durum.

fransa medyasi  turkiyem medyasi kadar hur degil her nekadar aksi idda edilsede sok ssok haber yok heleki  ceza alacak kisilerin  mahkemesi bitip hukum verilmeden tik cikmaz oda bes sn yeyle ozetlenir. en az iki yil gecmesi gerekir olayin uzerinden medyanin acikliyabilmesi icin olurya  yeni deliler cikabilir.

namus kadina siddetten  her yil 365 kadin olduruluyor bu haberlerde verilen bilgiler  oda sadece kayitlara gecen bilgilermis  onlar kadin degilmi? evli olan kuzenine asikmis deyip rahatsiz eden piskopatlar yokmu var  enistesini oldurup kuzeniyle evlencek olan . yaaaaa herneyse  ben su  avrupa denilince ne saniliyor   merak ediyorum  rutuk  kisitlama aman adimiz cikmasin sus yayinlama asil burda .heleki ozel hayatlarini konu alsinlar nasil tazminat yerler,  bizde burunlarinin dibine girer medya insanlar yuruyemez  ozel hayat diye biorsey kalmaz yinede avrupa ozgurlukler ulkesi ne   ozgurlugu nerdeyse dusunce sucu var  herseyde  sanki yemek ustu tatli gibi ornek gosteriliyor oyyyyyyy  oyyyyyyyyyy

 of necok  yazmisim neyse nasilsa yayinlanmaz birkere daha boyle sinirlenip doktum icimi yayinlanmadi gene yayinlanmaz kesin:)) neyse yayinlamicak olan opuma selamlar:))

10 Eylül 2013, 10.30
İki erkek talebe ; her ekmek kırıntısına bir huri verildiğini duyunca , önlerindeki kırıntıları hızlıca yemeye başlamışlar. Biri hızını alamayıp, arkadaşının önündekilere de saldırınca; 
Arkadaşı:
__Dur bakalım !! demiş

--Bundan sonrası namus meselesi:)))))))))))))



Bu işin esprisi tabii ki...
Okuyan yorumlayan değerli görüşlerini bizlerle paylaşan herkese sonsuz sevgiler 
gönderiyorum.....Sağlıcakla kalın....
10 Eylül 2013, 10.36
Hangi yorumda avrupada yok sözünü çıkarttın ki!!! Okuduğunu anlamanı temenni ederim gürcü kızı...benim dediğim şu kısaca; avrupalının namus kavramı içinde cinsellik yok, onlar namussuzluğu cinsellik dejeneresi olarak görmezler...namus yunanca kökenli bir kelime olup ''düzen'' demektir ve Tevrat'ın yunanca adı olan ''tora namus'' dan gelmektedir..Ve bu düzenin içinde cinsellik kavramı bulunmaz. Ben, onlar iyi biz kötüyüz demedim, namus kavramına cinselliği ekleyenleriz dedim.....İyi oku ve hatta mümkünse anla...
10 Eylül 2013, 14.52
Evet arkadaşım,bizlere Namusun sadece( sizinde belirttiğiniz gibi) cinsellik olduğunu beynimize kazımışlar.Bunu da EĞİTİM EĞİTİM EĞİTİM.Eğitimle çözüleceğine ınananlardanım
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın