gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

REİS KİM?

20 Eylül 2013, 00.36
A- A+

Kahvesinden bir yudum daha aldı ve;  ‘‘ Yani ‘’ dedi ‘’ evin reisi senmisin? ‘’

 ‘’Heeee ‘’ dedim yengeç kadınına has şımarıklıkla . . ‘’Benim. Ne var bunda bu kadar şaşacak?  Aman efendim o nasıl söz  , tabii ki eşim desem  hiç itirazın olmazdı dimi  ? ’’ ( Ohhhhh ! diyorum içimden de  ,geçti oğlum o erkeklerin reislik devirleri , reiscik bile olamazlar gari…)

Daha bir dikleniyorum o sustukça. Adeta üzerine ,  üzerine gidip  onu tahrik etmek bana haz veriyor .

 Kalk sor şu kafede oturanlara , ‘’Sizin evde kimin sözü geçer , kim reis  ‘’diye .

Ne söyleyeceklerini adım gibi biliyorum. Ne diyecekler biliyormusun? Erkelerın de kadınların da cevabı ayni olacak. ‘’Ben’

Sonra dön erkeklere sor ‘’neden siz?’’ diye. Kem küm edecekler , yanlarında oturan karıları duymasın diye  pısırıklıklarını  ık mık ederek gizlemeye çabalarlarken ; ‘’Çalışan biz, eve para getiren biz, faturaları ödeyen biz,  getir götür işlerini, tamir onarım işlerini yapan biz, çelik bilek bizde, kaba kuvvet bizde( tabii ki bu son ikisini demeyecekler) . Ehhh , bu durumda reis biziz….

 Dönüp kadınlara sorsan  bir  de , onlar da şöyle diyecekler.’’ Yuvayı yapan kim? Dişi kuş yani biz.Evi çekip çeviren, eşine çocuklarına bakan kim? Yine biz. Her başarılı erkeğin ardında kim var? Evde en son sözü kim söyler? Yetmezmiş gibi dışarda çalışıp eve katkıyı kim koyar? Yine biz..Ehhhhh, bu durumda reis kim? Tabii ki biz’’

‘’Peki ‘’  diyor gözlerini fincanındaki son yuduma dikerek;  ‘’hiç mi olmayacak aralarında hayat müşterektir ‘’ diyenler?  ‘’Alınan kararlar, yapılan planlar, paylaşılanlar, sevinçler , üzüntüler ortaksa  reislik de neymiş? ‘’ diyenler. ‘’Paranın egemenliği kimdeyse reis odur. ‘’ tezini çürütenler çıkmayacak mı aralarından?   Hiç mi yok aralarında reislik kavramının formalitede kaldığını, sevgi ve saygının her türlü otoriteden daha etkili olduğunu söyleyecek birileri ? , Evliliklerin çatırdamadan yürüyebilmesi için birinin öbürü üzerinde üstünlük kurmak yerine el ele omuz omuza gönül birliğiyle  yaşamak gerektiğini söyleyenler olmayacakmı?

Ve ilave ediyor….

_ Neden illa bir reisin varlığına ihtiyaç duyalım ki? Bakanlık pay eder gibi, neden içişleri , dış işleri diye evlilikleri kısımlandırıp; her birinin başına birer reis oturtalım ? Evliliklerde aslolan otorite ya da baskıcı rejim  türünden uygulamalarmı ?  Sevgi diyorum ben, ve her şeyin başı saygı… Gerisi hikaye.

‘’Hesabı istesene ‘’diyerek toparlanırken, ‘’Doğru söze ne denir ‘’diye  mırıldanmaktan kendimi alamıyorum.

SEVGİYLE KALIN…. 

YORUMLAR

20 Eylül 2013, 02.20
reis ne demek küçük tekne  kaptanı reis sözle olunmaz lider demek yön veren demek siz istemediğiniz  bir lider seçermisiniz seçtiğimiz liderde ise farklı özellik ler ararız benim düşündüğüm gibi veya benim de yapmak istedilkerimi veya müşavere yapmak sünnet tir yani fikir almak aklın yolu bir dir evet günümüzde dikta rejimler vardır ya zorla ve korkudan bazende sadece huzur bozulmasın diye susmak. oysa günümüz yüz yılı kadınların her konuda büyük ataklar yaparak daha ii başarılar elde edeceklerdir doğru yapılan doğru söylenen herzaman taktire şaian dır  ist  sevgiler. İbrahim ARSLAN.
20 Eylül 2013, 06.55

Anadolu da daha çok erkekler şapka giyer. bıyık bırakır. Kadınlarda dış görünüş farkı bunlar yoktur. Fakat evin yükünü kadın çeker. Ev işi temizlik, yemek, bulaşık, çamaşır ve çocuk bakımı  v.s gibi. Bir de eşine yardım eder. Ama dışarıya evi erkek temsil eder. Aile reisi kim diye sorulduğunda erkek bıyıklarını burarak öhö benim der. Bu bizim eski gelenek görenek örf adetlerimizdendir. Sen bu konularda anladığım kadarıyla yeteneklisin şapkayı sen al reis ol bence. Değişen ne? yine hayat boyu koşuşturma değil mi? Ha reis olmuşsun ha maraba aynı... Bir mücadele bence.

Güzel bir deneme yazınız tebrik ederim. Yazılarınızın devamını beklerim............... 

20 Eylül 2013, 08.43
Başbakan hanımdır,vezarat'ül dahiliye bakanı hanımdır
Ben hem reis-i cumhur'um hem vezarat'ül hariciye bakanı
Nenemizde anayasa mahlemesi başkanı :)
İşin şakası bir tarafa erkekte yaş 40 olunca koca gemisini hanımın limana bağlıyor
ne reislik kalıyor ne kazaklık.Arada bağırıp çağırıp fırtınalar estirsede reis en son hanımın dediği oluyor.
Kazak olmaya gerek yok GEÇİM EHLİ olmak kafi mutlu bir ailede ...
20 Eylül 2013, 09.28
Hayat müşterektir ancak mutlaka bir son karar veren olacaktır. Evliliğin güzel yanı ise bu son kararı verenin, olayın durumuna göre değişiklik göstermesinden ileri gelir. Kimi durumda kadın diyecektir bu böyle olmalı ,kimi durumda erkek diyecektir. Hayatın müşterekliği buradan çıkar zaten. Buradaki ''böyle olmalı'' cümlesi sorumluluğu ben yükleniyorum ile eşdeğerdir. Kimi zamanda ortak karar verilir, çocukların okulu gibi.   

Herkesin baş olduğu yerde kimse baş değildir, kimsenin baş olmadığı yerde herkes baştır.   
Güzel anlatım için teşekkürler...
20 Eylül 2013, 09.32
Sevgili TEVAZU_ harika bir mesaj vermişsiniz. "sevgi ve saygı her türlü otoriteden daha etkilidir. Evliliklerin  yürüyebilmesi için  üstünlük kurmak yerine el ele omuz omuza gönül birliğiyle  yaşamak gerekir" Size sonuna kadar yürekten katılıyorum. Ama sevgili TEVAZU_ bu da yetiştiriliş biçimi, ailedeki görenekler, eğitim düzeyi ile ilişkili değil midir? İşte tam da bu nedenle hayat boyu birlikte yürünecek eş için karar vermek çok önemli değil midir? Çünkü hepimiz kendi seçimimizle  buluyoruz " Mevlamızı da, belamızı da!!" Sevgiler.
20 Eylül 2013, 10.55
"Yan yana durmayı başarabilselerdi aynı yönü gösteriyor olacaktı işaret parmakları" diye çok sevdiğim bir söz var. Yazınızla çok çok ilgili değil belki ama nedense o söz aklıma geliverdi. Kaleminize sağlık, sevgi ve muhabbetle...
20 Eylül 2013, 11.14

Bir araştırma şirketi; ''aile reisi kimdir ?'' şeklinde bir araştırma yapmış ve şöyle bir sonuç elde etmişler...

Medeni kanundaki' 'evin reisi erkektir '' hükmünü kaldırmış olsa bile.....

_Evli kadınların %66.5 i , aile reisinin erkek olduğunu söylüyor.

_Eğitim yükseldikçe, aile reisi hem kadındır hem erkektir diyenlerin oranı hızla yükseliyor.

_Çalışan kadınların, %57.6 sı ailede eşlerin birlikte sözü geçer derken ; bu oran çalışmayan kadınlarda %25.2 dir.

_Gelir yükseldikçe, ailede önemli kararları eşimle birlikte veriyorum , aile reisi her ikimiziz diyenlerin oranı artıyor.

_Aylık gelir ve sosyal statü yükseldikçe aile reisi her ikisidir diyenler artıyor.

_Büyük şehirden kıra doğru gidildikçe aile reisi erkektir diyenler hızla yükseliyor.

_En demokrat ailelerin Ege bölgesinde olduğu da verilerle destekleniyor

 

Yani ne Medeni Kanun ne İslam Hukuku, aslında bu konuyu belirleyici değiller. Birçok konuda olduğu gibi bu mevzuda da ; insan unsuru, eğitim, maddi olanaklar, ekonomik özgürlükler ve yaşanılan çevre asıl belirleyici unsurlar olarak karşımıza çıkmaktalar.

 

SEVGİYLE KALIN.......

 

20 Eylül 2013, 12.46

Tevazu, nedir senin bu reis olma sevdan.

Ne aklıma geldi bilir misin?  benim bir teyzem vardı kocası da eşi de şuan vefat ettiler. Allah rahmet etsin.

Teyzemin eşi biraz değil baya uyanıktı, kurnazdı.  Her zaman işten sorumluluktan kaçardı. İşleri eşine yaptırmak için derdi ki; Fatma şapka sende sen bilirsin, yaparsın.

Bir Ömür böyle reisliği hanımına vererek kurnazca idare etti. Sakın ben reis olacağım diye kanmayasın.  Benden söylemesi. Dost acı söyler.

Yazılarının devamını beklerim............

20 Eylül 2013, 16.48
tek reis aziz yıldırım:))))))))
20 Eylül 2013, 18.36
Hayatın müşterek  olduğu için içerde  resi kadın ,dışarda resi erkek olması  en mantıklısı,ama resi olanların sorumlulukları bence çok daha  fazladır.güzel bir  konuya temas ettiğiniz için  teşekkürler   strawberry-06 elinize  sağlık...
20 Eylül 2013, 20.29
        Yorum yapan arkadaşların yorumlarına aynen katılıyorum.Bayanlara burdan tavsiyem ben yaparımları artık bırakın,sonra o işler hep size kalıyor sonuna kadar. Candan_olmalı nikli arkadaşın da dediği gibi bazı uyanık eşler sorumluluktan kaçmak için sözde reislikten bile feragat edebiliyorlar.Bence aileyle ilgili kararlar ortak alınmalı, erkeğin işle ilgili kararlarına karışmamalı.. Erkek ailenin reisidir. Bir bayan olarak reisliği kabul etmiyorum çünkü eşimin benden her yönüyle bir adım önde olmasını isterim. Herkes yerini  bilip ona göre davranmalı ve sorumluluklarını bilmeli , buna uyulduğu zaman sorunda kalmaz zaten.       Stawbery06 yazılarınızı zevkle okuyorum biliyorsun ve bir sonrakini heyecanla bekliyorum hoşçakall 
20 Eylül 2013, 20.51

mutlu bir evlililik varsa reis yoktur ortak karar vardır.ama kadınlarda kabul ederki dışarda ben bilmem eşim bilir derler çoğunlukla


 

20 Eylül 2013, 21.14
Ne demişler: "yuvayı dişi kuş yapar." Mutlu ve huzurlu bir evin mimarı kadındır.:) tıpkı bizim evde olduğu gibi reisi de...:))))
20 Eylül 2013, 22.05
           BENCE ERKEKLER BOŞUNA HEVESLENMESİN REİS BENİM DİYE...( KADININ HİSSETTİRDİĞİ ÖLÇÜDE  REİS SANIRIZ KENDİMİZİ ) NETİCEDE KADININ DEDİĞİ OLUR :))GÜZEL BİR YAZI OLMUŞ ELİNE SAĞLIK ..
20 Eylül 2013, 22.28
esas özne burda evde reısın kım oldunun bukadar önemlı olup olmaması bence zıra bu reıslık kavramı geçmışte ya bırkışının tum yuku omuzlaması ıle  yada evedekı kışılerden ekonomık gucunun enfazla olanı ıle tanımlanan bışıydı dolayısıyla ortak uretım olamdığı ıçın ortak paylaşımda reıslık ön plana çıkıyodu buda erkekte ego şişkınlığı kadında ıse domınantlık mantığığını beraberınde getırırıdı vede saygının dolayısıyla sevgının en altlarda olduğu zamanlardı.halbukı gunumuzde  ortak uretım ortak kazanç artıkça ortak paylaşıma daha çok kavuştukça  butur egolarımızı daha kolay terketmemız mumkun olmaktadır önemlı olan daha fazla ortak paylaşım vede  daha fazla saygı sevgı çağdışı kalmış vede gerıkalmış toplumlardakı reıslık kavramının tek ılacıdır.
21 Eylül 2013, 10.02
yeterki karşılıklı sevgi ve saygı olsun.içerde içişleri bakanı ,dışarda dışişleri bakanı ,yeterki mutlu bir evlilik olsun.saygı olsun.tşkler strawberry-06...bir sonraki yazılarınızı bekliyorum..elinize sağlık...
21 Eylül 2013, 10.26

Vallahi arkadaşlar onu bunu bırakalım bakınız bazı evlerde reis kimlermiş de görünüz. Kurulmuş koltuğa komuta da yanında değmeyin keyfine:)))))))

http://www.youtube.com/watch?v=lzTgfTuLiTg

21 Eylül 2013, 12.54
Güzel bir  yazı olmuş elinize sağlık mutlu  ve huzurlu bir evliliğin temelinde karşılıklı saygı yatar aile reisi müşterek olmalı...
21 Eylül 2013, 19.11
yazıların her zamanki gibi harika olmuşı ............... reisligin kime ait oldugu bu zamanda kanunlar kişiler deil vijdanlar karar veriyor yani Anadoludaki gibi sabah erken kalkan reis...................tebrkler çilek........
22 Eylül 2013, 13.43
Ağa da benim, paşa da.:)
İsteyen, istediği model karton tacını taksın.:)

Strawbwrry, sevgiler.

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın