gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Karagöz'ümü Yediler...

14 Ekim 2013, 16.38
A- A+
 

      °°Anne kaç kere daha yatıp kalkacağız ? Annee babaannem niye hiç göbekli tatlıdan yapmıyor ? Ben bu cevizli böreği sevmiyorum..Ya cevap versene anneee...Lamia'ya da aldın mı bu ayakkabılardan ? gelirler değil mi ? Anne yaaaaa ! Karagöz acıkmış mıdır...?

        Evde bir telaş bir telaş..Günlerdir yıkanan örtüler, silinen camlar, halılar..dağınık olma lüxü olmaz bayram temizliği yapılan evlerde..Salona girilmez temizlik bitip kapı örtüldüğünde..Aylardır ellerinle beslediğin '' Karagöz'ler, Kıvırcık'lar,Tembel Kadayıf'lar '' hüzünlü, düşünceli, boyunları bükük.. hissederlermi ki kesileceklerini ..?

        Hatırlayamıyorum ne kadar yaşadık beraber, 3-5 ay yada biraz daha fazla, daha ucuz olsun diye mi yoksa daha iyi besleyip te ...neyse işte. İsmini Karagöz koymuş ve göz göze gelmiştik işte. Bağlanmıştık nedense, masum masum bakardı..Evimizin önünde bir çayırlık vardı o zamanlar, okula giderken o çayırın sonuna kadar sadık bir köpek gibi arkamızdan gelir, '' hoşşt '' der gülerdik, abimin '' kendini köpek sanıyor bu koyun '' demesinin üzerine.. Gözden kaybolana kadar dönüp dönüp bakardım, caddeye çıkmasın ezilmesin diye. O kadar yani..! İp bağlayınca boynuna hırçınlaşıyordu, sakinleşmesi uzun sürüyordu. Özgürce dolaşırdı zeytinlikte, özgürlüğüne düşkündü aynı benim gibi,  demek hırsızlar bile bir başkaymış o zamanlar..Ama hala anlayamıyorum kolay ulaşılan balkonlardan çalınan kot pantolonları, çamaşırları..

        Beklenenler, geleceği umulanlar, bekleyenler kadar heyecanlımı ki ? Bayramdan bayrama gördüğün en çok sevdiklerin ..Bazıları erkencidir. Tebrik kartları günler öncesinden gelir..En sevdiklerim hatta hala sakladığım hep Ankara'dan gelenler...zarfları bile bir başkaydı o zamanlar..El yazısı ile yazılmış her harfin ayrı bir dansı başka bir asaleti vardı..ki onlar vekil asaletiydi, millet vekilleri bir başkaydı o zamanlar.. ( Belkıs halam ışıklardasın eminim ).


        Anlatılanları, anlayamayacak kadar küçüktüm belki de..Kurban kesilmesinin anlamını öğrendim de yıllar geçtikçe. Lakin, birde anlaya bilsem, aylar önce eve getirilip çocuklara besletilip, onlar ile aralarında bir sevgi oluşturulup sonra çocukların gözleri önünde kesilip, birde kurban kanlarını çocukların alınlarına sürmelerini... hala anlayamıyorum..O çocuk ruhumuzla abilerim ile boykot yapmamızı o kadar iyi hatırlıyorum ki..Pankart yazmıştık babamın çizelge kartonlarının arkalarına ..abim ne derse onu yazdık..'' Pirzolamla tanışmak istemiyorum ''....'' Tembel Kadayıf'lar kavurma olmasın ''...'' Kıvırcık arkadaşım yemem onu ''daha bir çoğu vardı..hatırlayamıyorum..Tek lokma et yemedik aylarca..Annemin de desteğini hatırlıyorum..Zaten o hiç bir olayda karşımızda olmadı ki..İşe yaramıştı, bir daha hiç görmedik kurban kesildiğini, kanını da görmedik, masum bakışlarını da...Abim hala direnir pankartlarıyla..bizde hep onun peşinde..Hala daha kurbanlarımız bizden uzakta kesilir ve biz tek lokma yemeyiz..Tabi ki vejeteryan değiliz ama...öyle işte..Ha birde...Duvarda asılı duran ''aman sakın el sürmeyin abdestsiz dokunmayın günah ! '' diyen bir kuşağın çocuklarıyız..bunun da getirileri kötüydü..Oysa '' Oku '' diyene ne büyük bir saygısızlık..Ben burda susayım...siz duyun ..


        Sabahın ilk ışıkları uyanmalarına nedendir dedem ile babannemin, belkide hiç uyumuyorlar ne bileyim..Hiç görmedim uyuduklarını..sorduğumda, ''yaşlanınca anlayacaksın uyumanın zaman kaybı olduğunu'' derdi dedem, babannem de işveli işveli gülümserdi , yanında lokum olan kahvesini uzatırken ..En çok Karagöz'ümün akan kanına parmak basıp alnıma dokunduğunda nefret ettim dedemden..baska hiçbir zaman kızmadım, beni hiç üzmedi..acıtmadı canımı..Şu an biraz burun direğim sızladı ama onun suçu değil, özlem bunun sorumlusu..ve sanırım burnum biraz büyük..Dedemin hiç suçu yok yani...benimde yok, özledim işte..Özledim !

        Bayram namazından gelenler o muhteşem bayram kahvaltısına sabırsızca otururdu..sanki hemen kalkacak tren gibi, yer kapma telaşı olmaz ama, herkesin yeri zaten belli. Kahvaltı sonrası dedem asilce alırdı salonun ortasındaki yerini, önce babaannem öperdi elini harçlığını alıp yanına dikilirdi gururla..kısa boyu ama güçlü varlığı ile. Sırayı bozmazdı kimse, tek tek öper gecerdi herkes elini öptürmek için yan tarafa.Bir benim elimi öpen olmazdı, ta ki dedem bir boşluk bulup kimse görmeden benim elimi öpene kadar..harçlık bile isterdi, verirdim..onun harçlığı alnımdan bir öpücüktü her zaman. O zamanlar da aynıymış kıskanmalarım..neden abilerime daha çok para veriyorlar dı ki ? Benim de alacaklarım var. Ben de lunaparka gidip gondola binecektim ..

        Öğlene doğru başka bir telaş başlar, sevilenler tek tek gelmeye başlar, damatlar sevilir de bizde, gelinleri pek sevmeyiz nedense ..Onlar zaten mutfakta kaynatıp dururlar, ben hep Leyla yengemin ( Süslü ) çantasındaki makyaj malzemelerini merak ederdim.. bir keresin de çaktırmadan içinden o kahve rengi ruju alıp ,nasıl kendimi banyoya kilitlemiş dudağıma ruj sürüp düşünmüştüm '' ben neden Süslü gibi güzel olmadım''..halbuki diğerleri '' Onca boyayı sürerse tabii güzel olur, oysa çirkinin teki '' diye fısıldıyorlardı onun için..e işte sürmüştüm ruju ve hala onun gibi güzel değildim...sonra pişmanlıkla hemen yerine koymuştum o hiç unutamadığım ruju.. içim rahatlamıştı..

        Uzun yıllar Almanya'da yaşadım bayramları, sıradan bir gün olurdu genelde, iş günlerinde en önemli kişilerle kısa bayramlaşmalar, bir kaç telefon görüşmesi ve tabi ki o mükemmel bayram mesajları..her biri okunmadan kapatılan, hani o bildik maniler, yenileri bile yazılmadan aynıları her bayram her numaraya yollanan..beni çok sinirlendiren mesajlar işte. Gurbette bayram sevinci yaşamaz çocuklar, boynu bükülür büyüklerin hasretle..Soğuktur gurbetin bayram yemekleri, tatsızdır tüm tatlılar, unundanmı, şekerindenmi, kederindenmi bilinmez..Lakin bu yıl, özlemini duyduğum, bin hevesle beklediğim, çok ama çok şeyler beklediğim Ramazan Bayram'ını yaşadım Türkiye'de ve anladım ki...O eski bayramlar sadece anılarda kalmış..Yazılası çok şey var, lakin ..onlarda bende saklı kalsın..


                                        Mubarek Kurban Bayram'ınız kutlu olsun...Sevgili Gamyun ailesi..

YORUMLAR

15 Ekim 2013, 00.45

galiba biz buyuyoruz cnm ya,  evet eski bayramlar yok heleki gurbette malesef bir gun izin aliyoruz okuldan  burda bir gun bayram, onada bayram denilirseki bunada sukur.

hep derizya eski bayramlar eski sunlar diye sanirim biz cocuktuk:) bizden oncekilerde oyle derdi ee onlarda cocukken  yasadiklari tatliydi, bizim cocuklarimizda ayni diyecek kesin,   yani anladigim kadariyla cocukluk , genclik, elden gidince ozleniyo.   sevdiklerin hatiralar , bir bir sizlatiyor burnumuzun diregini.

ben rahmetli babannemin hic bayramlik aldigini gormedim   ama bana alirdi hemde  haftalar oncesi duserdi kurt icine   bi hafta kalsa allahhhh  evham yapar ne eder ederdi  alirdi.  bu super birseydi benim icin eskiden bayramdan bayrama veya cok yakin aileden biri evlenirse kiyafetler alinirdi, yoktu a su guzelmis busene moda bu  diye almak vitrinde degil ustumde olmali falan filan  temz olsun yamali olsun mantigi vardi, yatirim yapmakti simdi faturalar  gider okadar cogaldiki gecim zorlasti, ama massallah lukste artti .

 herneyse ne diyecektim:)) yaaa ben cok  daginik biri oldum ciktim bu aralar daldan dala atliyorum:D      heeee hatirladim:))      simdi bizler kendimize birsey almiyoruz veya ben ama cocuklarim icin   hazirliklari a dan z ye aliyorum onlarda bir teles bir heyecan gormeye deger:))   suan sol tarafima baktigimda cocuklarimin kiyafetleri utulu koltugun uzerinden  serili  durdugunu goruyorum yatana dekde dillerinde , yarinnnn bayrammm erken kalkin cocuklarrrrr:)  sarkisi .

 gun isigiyla  benden once firliyacaklar yine oglumu bayram namazina ugurluyacagim ,  hani buyuklerin bizleri izlerkenki yuzlerindeki tebessumleri  ovunmeleri ne bileyim tum guzel duygulari ben yasiyorum , cocuklarimda benim yasadigim heyecani yasiyor, bizim artimiz vardi uzaktaki akrabalarin gelmesi  kuzenlerin eniste teyze hala dayi tum aile fertlerini gormek , ulasim simdiki kadar kolay olmadigindan bayramdan bayrama  gorduklerimiz, simdi ise her turlu ulasim var birde tango cikti tamam:)    ofyaa ben daha cok sey yazmak istiyorum bi  basimi kaldirdimki allahhhhhhh cok yazmisim kesimmiiiii:))   kesim kesimm:) kesttikkkkk:))))))     

YUREGINE SAGLIK CNM

15 Ekim 2013, 02.11

merhaba canım , ağır geçen bir gribin ardından son iki günüm bayramı ona hazırlanarak karşılama telaşıyla geçti. ) çok şükür hazırım , temizlik bitti ,  tatlılar , yaprak sarma yapıldı , hatta tatlı ve tuzlu kurabiyeler misafirleri  karşılamaya hazır bile ..

yine de bu bayram içim buruk ,  büyüklerimden  ayrıyım .. yine uzaktan bayramlaşmak zorunda kalacağım onlarla , sanırım benim gibi bir çoğumuzun durumu aynı..

Berrak' cım  biz senden daha şanslıyız en azından vatanımızdayız , aynı  telaşları aynı bayram havasını soluyoruz ve  yazdıkların öyle tanıdık ki aslında  . 

Geceden annemin diktiği pantolonu yatağımın altına düzgünce yerleştirirdim sabaha ütülü gibi olsun diye , hele birde ayakkabı alınmışsa benden daha mutlusu olamazdı..

 Hatırlıyorum çocukluğumda  en az bir ay önce eve alınırdı kurbanlık koyunlar. evimiz bahçe içinde olduğundan bakması hiç  tezor olmazdı .. hele bir de bizim gibi 5-6 çocuk varsa o evde zavallı kurbanlığımız sevgimizden bunalırdı o bize alışırdı biz ona.. son gün gözüne mendil kapatıldığında hiçbir kardeşim ve ben dahil eve kapanır kesildiğini bilmek istemezdik ..

kumrumm kesme  kesmee .))

bu vesileyle herkesin kurban bayramını kutlar , iki cihan  saadeti dilerim..

 

 

15 Ekim 2013, 06.45
Hepsini anladim da göbek li tatli ne abi yaa bide Lamia kim :) iyi bayramLar sizede
15 Ekim 2013, 13.50
mükemmel bir yazı olmuş . nerdeyse her cümlesinde tebessüm ettim , güldüm , iç geçirdim , buruklaştım biraz da . yazıyı yazan parmaklarınıza , duygu dolu yüreğinize sağlık . teşekkürler yazınız için .
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın