gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

İki Kadın... Hürrem ve Fausta...

11 Şubat 2014, 22.29
A- A+

Hürrem’e sinir oluyorum… Muhtemelen bu hafta kendisine karşı olan sinir kat sayımda artış olacak… Malum Şehzade Mustafa bir dizinin bu haftaki bölümünde babası Kanuni Sultan Süleyman’ın fermanıyla öldürülecek… Bu ölüm fermanının arkasındaki asıl sebep bilindiği üzere Hürrem’in entrikaları...

…………………………………………………………………….

 

-          Kanuni Sultan Süleyman; Osmanlı’nın yükseliş döneminin son padişahıdır. Ondan sonra Osmanlıda duraklama dönemi başlamıştır. Büyük Konstantin ise Roma İmparatorluğu’nun son güçlü imparatorudur. Ondan sonra Roma İmparatorluğu zayıflamış ve Doğu-Batı olmak üzere ikiye bölünmüştür.

-          Kanuni Sultan Süleyman’ın büyük oğlu Şehzade Mustafa’nın üç üvey erkek kardeşi vardı. Konstantin’in büyük oğlu Krispus’un da üç üvey erkek kardeşi vardı.

-          Şehzade Mustafa ve Krispus babalarından sonra tahtın en büyük adayları idiler.

-          Kanuni Sultan Süleyman; hanımı Hürrem’in entrikaları ile oğlu Şehzade Mustafa’yı öldürttü. Konstantin de benzer şekilde eşi Fausta’nın iftiraları ile oğlu Krispus’u öldürttü.

-          Hürrem ile Fausta’nın entrikaları bile aynı idi. Her ikisi de üvey oğullarının tahta geçebilmek için çeşitli entrikalar çevirdiğine kocalarını inandırdılar.

-          Tüm bu olayların yaşandığı şehir bile aynı idi. Yani İstanbul…

-          Hürrem’in oğullarından Cihangir tahta geçtikten sonra ağabeyine olan üzüntüsünden dolayı öldü. Daha sonra oğullarından Selim diğer oğlu Bayezad’ı öldürttü ama Hürrem bunu göremeden öldü. Fausta’nın oğullarından 2. Konstantius ise kardeşleri 2. Konstantinus ve 1. Konstans’ı öldürttü. ( Bu Romalıların isimleri neden bu kadar benzer arkadaş)

 

Aradaki tek fark Hürrem eceliyle ölmüştür. Fausta ise kocası tarafından acı içerisinde öldürülmüştür. Fausta hamamda yıkandığı havuzun suyunun yavaş yavaş ısıtılmasıyla kaynatılarak öldürülmüştür. Muhtemelen yahnisi de yenmezdi:)

 

Şimdi gelelim bu karşılaştırmalardan çıkaracaklarımıza…. Daha doğrusu benim çıkardıklarıma….

Güç ve iktidar için insanların yapamayacağı hiç bir şey yoktur. Yalan, fitne, entrika kadın elinden geldiği zaman zehir insana daha tatlı gelebilir. Bu tat acı dahi olsa insana kendi öz evladının canını bile aldırabilir. Ama güç ve iktidar geçicidir. Çünkü “ Her fani ölümü tadacaktır.” . Güç ve iktidar için fitne ve entrikayı çevirenlere gelecek olursak… Her iki kadın da bu fani dünyada oğullarının sahip olduğu iktidarın zevk ve sefasını sürememiştir. Hatta kendileri bu dünyadan göçüp gittikten sonra oğulları bir birlerinin kanına girmiştir. Yani yaptıkları yanlarına bu dünyada kalmamıştır. Öbür dünyada kalmayacağı da kesindir. Çünkü mutlak adalet hem bu dünyada hem de öbür dünyada O’nun sayesinde eninde sonunda sağlanacaktır.

Diyeceğim odur ki… Şu üç günlük dünya fitne ve entrikalarla harcanacak kadar uzun değil… Zaten fitne ve entrikalarla sağlanan mutluluk; kırkikindi yağmurlarının insan ruhunda sebep olduğu haz kadar kısa ve geçicidir…

İki dünya saadeti dileklerimle… TuRK…

 

YORUMLAR

12 Şubat 2014, 03.38
Olaya biraz geniş bakalım Hürrem Sultaanımız (Sümbül ağa gibi uzatarak söylüyoruz) günah keçisi ilan edilirken bazı şeylerin görmezden gelindiğini görürüz. 
Kadınlara bu derece yüklenmek kolay... Kanuni'nin çağdaşı Machiavelli'den feyz almadığını nerden biliyoruz? Çıbanın başı bence O.

Selim Bayezid'i öldürttü diyoruz da neye göre öldürttü?
İstanbul'u fetheden mükemmel komutan Fatih Sultan Mehmet Han Hazretlerinin buyruğuyla;
Fatih Kanunnamesi'nden bir madde.
‘‘Ve her kimseye evlâdımdan saltanat müyesser ola, karındaşların Nizâm-ı Âlem için katl eylemek münasiptir. Ekser ûlema dahi tecviz etmiştir. Anınla amil olalar.’’
Meali: Devletin varlığı tehlikeye düşerse kardeş katli vaciptir.
 
Biraz geniş bakabilirsek hidayete ereceğiz...

Sanırım son söz benim yazımdan araklanmış. Neyse helali hoş olsun :)





12 Şubat 2014, 12.56
Gücü elinde bulunduranlara bakıyorumda  :sadece yaşadıkları zaman dilimiyle kalmakta o  saadeti düşünmekte,yeryüzündeki tüm iktidarlara bakın ben baktım hiç hemde hiç yapılan  işlerde  öteki dünya saadetini düşünüp bir hareketleri yok. olsa zaten bu dünya saateti için ömürlerini harcamazlardı .Hürreme gelince bir cariyenin yükselişi, geldiği yer, kadın  isterseye girmiş , var olma  savaşı vermiş, yaşamınca ben  taktir ediyorum  .Mustafanın annesi mehmedi en zalim şekilde öldürttüğünde  sadece saltanatta tek kalması için yapılmış hamlelerden biriydi dişli olan  kazandığını sanmakta, beni etkiliyense Mehmet in  ölüm  şekliydi.
12 Şubat 2014, 16.41
Bahsettiğiniz diziyi izlemedim, izlemeyi de hiç düşünmedim. Dizinin sonunda Osmanlıya topyekün lanet edeceğimizi, bilip bilmeden ecdadımızdan utanacağımızı tahmin edebiliyordum. Daha ilk bir kaç bölümden sonra ' vay bee! Arkadaş iyi ki o günlerde yaşamamışız' söylentileri yayılmaya başlamıştı. Cünkü bizler tarihimizi bilmiyoruz. Osmanliyi ihtişamlı kıyafet ve haremlerden ibaret biliyoruz. Ağızlarımızıın suyu sadece görsele akıp duruyor. Özünü idrakten yoksun ve tembeliz.Bu diziyi biz yaptığımız için çok fazla sesimiz çıkmadı. Hatta bazı yabancı tv kanallarının diziyi satın alma çabalarını göğsümüz kabararak izledik. Kendi tarihine yönelik çarpıtmayı en iyi biz yapabilirdik çünkü. Ve bunu başardık..

O dönemlere ait lanetimizi Mustafanın masumiyeti üzerine kuruyoruz. Peki ya aksi olsaydı? Mustafa gercekten suclu olsaydı? Yine de katlini 
lanetler, öldürülmemeliydi diyebilir miydik? Mustafa "can" dır. Kanuni onun ölüm fermanını vererek kendi canına kıymıştır. Tarihimiz; devletin bekası uğruna kendi canından vazgeçenlerle doludur. Şimdiki ile kıyaslamayalım lütfen.

"Söz konusu vatansa gerisi teferruattir". "Vatan sana canım feda" sözleri sadece söz olarak kaldığı için, Osmanlıyı anlamak kolay değildir.
12 Şubat 2014, 17.51
  Osmanli disahlarinin nasil yasadigini ülkeyi nasil yönettiğini bir diziye bakarak inaniyorsunuzya diyecek sözler zaten burada biter. Öncelikle bir arastirin bakalim Osmanli padisahlarinin günlerinin nasil geçtiğini.
12 Şubat 2014, 19.57
Öncelikle ; 'Hürrem’in oğullarından Cihangir tahta geçtikten sonra
ağabeyine olan üzüntüsünden dolayı öldü. Daha sonra oğullarından Selim diğer
oğlu Bayezad’ı öldürttü ama Hürrem bunu göremeden öldü.'
böyle demişsiniz yazınızda fakat bu tamamen yanlış. II. Selim Kütahya Sancakbeyliği sırasında babası Kanuni Sultan
Süleyman'ın ölüm haberini alarak İstanbul'a gelip, 42 yaşında tahta
çıkmıştır.
Şehzade Cihangir ise abisi Şehzade Mustafa' nın ölümünün acısına dayanamayarak ölmüştür.
Şehzade Beyazıt'a gelince; Hürrem Sultan ölüm döşeğinde yatarken büyük oğlu Şehzade ll.Selim' in tahta giden yolda önünü açabilmek adına Kanuni Sultan Süleyman' a şunları söylemiş; 'Selim senin oğlun değil, o Pargalı'nın oğlu.' diyerek Sultan Süleyma'nın onu öldürmesine vesile olmuştur.
Tüm olaylar çerçevesinde genel olarak bakacak olursak; o dönemlerde Hürrem Sultan eğer kendi oğullarından birini tahta geçirmeyi başaramasaydı olan olayların tam tersine kendisi ve evlatlarının katline ferman verecekti Şehzade Mustafa. Herşeyden önce bir anne olarak 1.ci vazifesi evlatlarını korumak olan Sultan'ın tabiki diğer amacıda iktidarı elinde tutmaktı. Kim iktidar olmak istemezki.
Son olarak bizler Atalarımız kadar şuanda bile olamıyorken onlarıeleştirmek haddimizedeğil diye düşünüyorum.
13 Şubat 2014, 12.11
     Geçen bir öğrencim yazmış ,Türklerde empatinin karşılığı ,'' bunu senin anana bacına yapsalar kabul eder misin ? diye yazmış.Güldüm ve düşündüm.Şİmdi bu yazıya uyarlıyorum.Hürreme e karşı ne pozitif nede negatif duygu taşımıyorum .Şehzade Mustafa ise Bursa da çok sevilirmiş ,Öldüğünde halk matem tutmuş ve Kanuni'ye kızmış.Ancak şu da bir gerçek ki eğer Şehzade Mustafa yaşasaydı Hürrem ve oğullarına gün doğmayacaktı.İki ucu keskin bıçak yani.Ya sen Ya da karşındaki durumunda Hürremin yerinde olsaydım ne yapardım diye sormak lazım.Bu bir hak verme değil ancak yaşam kavgası onunki iktidardan çok bence...
13 Şubat 2014, 13.46
Ya Hürrem senin babanın kızımı da sen o şekilde hitap ediyorsun???
Tarihi birkişilik hakkında bu denli aşağılayıcı konuşmak kimin haddine düşmüş.
Devlet-i ahalinin bir Sultanı sonuçta ona göre hitap etmelisiniz...

13 Şubat 2014, 16.10
Hürremin ve diğer Türk olmayan padişah analarına neden saygı duyalım .Onlardan doğan padişahlar, onların aklıyla sadece saltanatlarını korumakla bu ülkeyi yönetmişlerdir.Anadoluya hiç bir hizmet gitmemiş ,anadolu cocukları sadece askerliğe layık görülmüş devşirneler köşe başlarını tumuş koskoca imparatorluğu kendi menfaatlerine uygun şekilde acı sona götürmüşlerdir.
13 Şubat 2014, 17.19

Yazının amacı; fitne ve entrikanın ne bu dünyada ne de öbür dünyada cezasız kalmayacağıdır. Bu şekilde elde edilen kazancın türü ne olursa olsun bu kazancın geçici olduğuna vurgu için yazılmıştır. Bunun için bir Osmanlı padişahı ve etrafındakiler ile Roma imparatoru ile etrafındakiler örnek olarak verilmiş, entrika ile edinilen geçici iktidarın sonunda ölüm getirdiği vurgulanmaya çalışılmıştır.

13 Şubat 2014, 22.09
birincisi  cihangir hicbir zaman tahta gecmedi 2 ciside  beyazit ve 4 oglu iranda olduruldu
14 Şubat 2014, 10.28


         Vakanüvis mübarekler :) Ki öyle olsalar ne gam, onlar da emir kulu, ne istenirse onu yazarlar. Bence "miş'li geçmiş zamanın rivayeti" kullanılmalı ve fakat yine de emin olunmamalı :) Devşirmelere kaka diyenlerin  onların torunlarının torunlarının ......... .......... torunları olmadıkları ne malum, soy ağacı mı çıkardınız? Hepimiz için böyle bir olasılık varken bu biçim atıp tutulur mu hiç... çok ayıp :) Ben de heveslendim Çalıkuşu dizini yazayım bari size. Kabotaj bayramınız kutlu olsun.

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın