gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Hazır mısınız?

27 Mayıs 2014, 11.12
A- A+

Cumartesi günü, malumunuz deprem oldu, Ege denizinde 6.5 Büyük deprem sayılırdı, (bize göre!) O çapta depremler geçmişte, vurduğu yerleri yerle bir ettiğini aklımıza getirirsek, ucuz atlatıldı denilebilir.  (Van: 6.6, Dinar: 6.1, Simav: 5.9)  Her zaman olduğu gibi, televizyonlarda uzmanlar anlatmaya çalıştılar. Bende o sırada evdeydim tam karşımda haber spikeri, saniye, saniye depremi canlı anlatıyor, ekran bir sağa bir sola gidip geliyor. Hani yönetmen ‘’kızım kaç kendini kurtar’’ dese saniyeler içinde kendini dışarı atar :)

İnsanlar panik bir şekilde; çığlık çığlığa bağıranlar, sinir krizi geçirenler, sokaklar doldu taştı. Kendilerini camdan aşağı atanları saymazsak çok ciddi bir şey olmadı. Gölcük ve Düzce depremini çok şiddetli bir şekilde yaşayan biri olarak, 15 koca yıl geçti, değişen bir şey yok! ‘’Eski tas eski hamam.’’ Yıllar önce yaşadığımız felaketten zerre kadar ders çıkarılmamış! –Konuşmaktan başka bir şey öğrenmemişiz- Biraz yıkıcı olsa büyük felaket kaçınılmazdı ne yazık ki!

Deprem olduktan sonra dikkatimi çeken bir şey oldu ‘’Zorunlu Deprem Sigortası’’ ile ilgili reklam defalarca gösterildi, daha öncede vardı ama bu denli değildi. Akla hemen şu gelir insanlara bir şey öğretilmemişse insanlar bir şey öğrenmemişse neye yarar ki. (Herkes Malı kurtarma telaşında!) Haftada 40 saçma dizi tv lerde tekrarlanıyor, haftada 40 dakikalık depremle ilgili çok önemli bilgilendirme yapılsa kimin neresi ağrıyacak ki?

Mesela; toplanma alanları yok, daha önce tasarlananlar yerlerde ise şimdi gökdelenler yükselmiş. Haberleşme bir dakika içerisinde tam anlamıyla felç! İstanbul gibi bir şehirde ulaşımı sanırım anlatmaya bile gerek yok. Deprem konteynerler ortada yok. Neyse ‘’yokları’’ sıralayıp sinirlerinizi daha fazla bozmayım. Nihayetinde Türkiye de yaşıyoruz olur böyle şeyler!

Türkiye deprem fayı üzerinde, hiç bir bilimsel şey söylemeden, biz depremle yaşamak zorundayız. ‘’Ama nasıl?’’ Bilim adamları da ancak depremden depreme anlaşılmaz bir  şeyler söyledikten sonra bir sonraki depreme kadar susarlar. Aslında belki de en son kızacağımız kişiler onlar olmasına rağmen, Devlet ise bizi ve kendilerini ‘’kriz ve afat’’ yönetmelikleriyle avutup duruyor!

Bu kadar sıkıntılı günler geçirdik, yüzümüzü güldüren olaylarda olmadı değil. Yılmaz Güney’den sonra Nuri bilge Ceylan, Cannes film festivalinde en iyi filim dalında ‘’Altın Palmiye’’ ödülünü aldı. Hadi hayırlısı olsun diyelim.  

Hazır mısınız?..    

YORUMLAR

27 Mayıs 2014, 12.34
   99 Gölcük depremini en ince ayrıntısına kadar yaşayan biri olarak ben hala üzerimden atmış sayılmam yaşadıklarımı. Neler görmedi ki bu gözler, ne keşkeler çekmedi ki dilim... Bilim adamlarına kızma arkadaşım, onlar yapılması gereken şeyleri söylerler eyleme geçmek ilgili birimlerin işi. Sadece ilgili birimlerle de iş bitmiyor komik söylem olacak ama eğitim şart :) 
   Enkazdan çıkmadım şükür ama sanırım onlardan daha çok korktum. Enkazdan çıkan arkadaşım bir başka ağır hasar almış evlerinin hasar raporunu orta hasara bir şekilde çevirtip güçlendirme yaptılar ve şimdi halaa o evde oturuyor. Ben mi çok tırsağım yoksa insanlar mı çok cesaretli bilmiyorum. Aynı şekilde Yalova'da onlarca bina, ağır hasar raporunu yıkım olmasın diye bir şekilde orta hasara çevirtip güçlendirildi. Sonra bir sıva, boya badana çıktı ortaya cillop gibi ev. Çabuk unutuyoruz çabukkkkk, İşini uydurup üç kat imar olan yere çekmesi mekmesi beş kat oluyor hala evler. E şimdi söyle bilim adamları ne yapsın?
27 Mayıs 2014, 14.02
Depremi %100 tahmin edebilen buluşu,henüz Japonlar bile bulamamışken,bizim bilim adamlarımıza bu konuda yüklenmek haksızlık olur.Yurdumuzda ,diğer bilim adamlarımızın bulduğu bir icat, yaptığı bir aygıt falan yok,dünya bizi bilimle tanımıyor falan diye bende çok tenkit ederim ama,Deprem konusu uzmanlarını ayırmak lazım.Her deprem çıkıp konuşmaları ,onların tekelinde olan bir şey değil ki.Bu uzmanların biri (kızılderili gibi olanı) hariç ,diğerleri evimizin dedesi babası gibi sade görünümlü insanlar.Yani magazinsel yanları yok,bu yüzden ne televizyonlar lütfedip çağırırlarsa o zaman çıkıp konuşabiliyor,uyarabiliyorlarbizi ve yöneticileri Adamlar ,özellikle Gölcük depreminden sonra ,fırsat buldukları her yerde, evlerin sağlam yapılmasını ,sağlam malzeme kullanılmasını,denetimlerin iyi yapılmasını,kötü ve yanlış yapılmış binaların insanları öldürdüğünü,Japonyanın sağlam binalar yapıp depremle baş edebildikelrini söyleyip duruyorlar.Daha ne yapsınlar...Şimdi  AKUT açıklamasına göre İstanbul'da 1999 dan sonra ,depremde insanların sığınabilmek üzere ayrılan 60 alanın yarısından fazlasına AVM,lerin yapıldığı,1.DERECE deprem bölgesi olan Çanakkale ilinin özellikle ,kum sudan oluşan çürük zemin üzerine  üç dört yıl öncesine kadar 2 kattan fazla izin verilmezken , son yıllarda iki kat izini 5-6 kata çıkıverdi.Binalar yıkılıp yıkılıp koca koca apartmanlar kum zemin üzerine dikiliveriyor.Elbette izinli  ve kanuni...Bunlara bakarak deprem uzmanlarımız hatalı ,eksik diyemiyorum.Adını yazmıyorum ama hatanın nerede olduğunu artık görelim.
28 Mayıs 2014, 00.29
:) İlahi Digor , haber spirkerliği gibi bir sunuş olmuş, ancak anlattıklarınızda çok ciddi konular ,her zamanki gibi. Depremi yaşadığımız 1999 da ben lohusaydım , ikisini bir arada yaşayınca lohısalık depresyonu yanında birde deprem paranoyası olmuştu. en ufak titremede bebeği kucağıma aldığım gibi yallah dışarı çıkıyordum. Nedense bebekler söz konusu olunca hassasiyetimiz güçlü oluyor. Geçen günkü depremde ise ne yapacağımızı şaşırdık ailecek .Büyük oğlum anne yaşam üçgeni neresiydi , cenin yatış nasıldı diye soruyordu.Oysa biz evin içinde tatbikat yapmıştık. Her sene bunu bir iki defa tekrarlıyoruz.Olayın ciddiyeti nedense bizde zaman içinde azalıyor.Sanırım genetik bir sorunum bu :) Olaylara bakışınızdaki ciddiyet ve hayata verdiğiniz değer için teşekkürler ...
28 Mayıs 2014, 13.22
estide_geldimkiperperikeMASKEM Herkese huzur, sağlık, mutluluklar, yorumlarınız için teşekkürler...
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın