gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Ne taktınız, ne takmıştık? ayıbımız..

27 Ağustos 2014, 17.02
A- A+
Eveeet Ramazan ayının bitmesiyle beraber düğünler büyük bi coşkuyla! kutlanmaya başlandı.
Aynı müzikler, aynı guruplar, aynı rutinler, aynı sesler, davul zurna, klavye, cezayir, dilara  dımtıs cıstak, ilahi, mevlid, misafir, naz niyaz, sıkıntı, usantı, bıkkınlık, yaralanmalar, ölümler, kim geldiler, kim gittiler, yemekler, rüküş kıyafetler, akrabalar.. özel ilgi bekleyen misafirler, küsmeler, kavgalar, sürtüşmeler bir sürü güzel veya tatsız şeyler bu tür olay ve durumlarla karşılaşmaktayız. herkesin farklı derdi vardır damat gelin bir an önce düğün bitsin ister cünkü sıcaktır o kıyafetlerden bunalmıştır, gelip gidenden tebriklerden sıkılmıştır 5-6 ay dır koşuşturmaktadır her şey bu gün bitecektir!,gelelim anne babaya.. anne babalarının derdi ise bambaşkadır..
Nedir bu iki dert? 
kim geldi? ne taktı?
Düğünün iki olayı vardır biri davete icabet, biri takı töreni.. fakat bunları kendilerine dert yapacak insanlarımız var anne babalar var...
Davete icabetin önemi; Gelin ve damadın aileleri için çok önemlidir, düğün boyunca kim geldi kim gelmedi ona bakarlar akıllarında tutarlar, davet ettikleri herkesin gelmesini beklerler. mazeretleri hep uydurulmuş kabul ederler. * çok uzaktır gidemezsin,*işin vardır gidemezsin,*tatildesindir gitmek istemesin,*çoluğun çocuğun vardır onlarla o yolu ve ya o rezilliği çekmek istemezsin* hastasındır gidemezsin,* durumun yoktur gidemezsin,*başka bi düğün vardır ona gitmeyi tercih edersin gidemezsin,*canın istemiyordur gitmezsin!
evet bunlar olabilir ve gelin ve damadın ailesi bunları not almıştır.. unutmaz...
oysa ne gerek var çocuğunuzun en mutlu gününde böyle filtreli dertlere kendinizi gark etmeye??gelen gelir gelmeyen gelmez ne var abartacak? can sıkacak? 
ikinci olaya gelince ; takı töreni.. takı töreni güzeli faydalı, önemli takı takarak sizinde çorbada bi tuzunuzun olmasını sağlayabilirsiniz, yeni çifte destektir.fakat bu açık takı töreni oldukça rahatsız edici bir durumdur. sadece bir faydası vardır. bazı gösterişi seven insanların şhow(gösteriş, gösteri) yapabilmesine vesiledir bu sayede gelin ve damadın biraz daha fazla takısı olmaktadır. ama insanlarımız bunu farklı boyutta önemsemektedir. takı töreni düğünün en önemli bölümlerindendir, tören başlayınca herkes telefonunu çıkarır ve video çekmeye başlar. çünkü ne taktığın ne kadar taktığın herkesi ilgilendirmektedir. bak şu da şu kadar takmıştı diyebilmeleri gerekmektedir. -- damadın amcasından bir bileziiiiiiiiik, alkışlar nerdeeee  (şak şak şak şak )--- gelinin amcasından bi çeyrek, teşekkür ediyoruzz (gelinin amcası ezik, fakir veya cimri ona alkış yok teşekkür  bile fazla!!)evet bu damat tarafını onore eder, tebrikler damat tarafı tebrikler damadın amcası!--komsu hatice teyzeden 20 lira.. aa o da ne hatice teyzenin gözü neden morarmış??(zamanın behrinde hatice teyzenin oğlu evlenirken 20 lira taktığı kişinin annesi ona 100 lira takmıştı ve eve gidince bunu defterine yazmıştı: hatice abanın hasana 100 lira taktım, bu takı değildi bi borctu kesinlikle ödenmesi gerekiyordu bu yüzden hatice aba kocasından 100 lira istedi kocası para yok fazla dedi ve 20 lira verdi bu sefer hatice teyze sitem etti onlar bize 100 taktıydı. ele güne karşı.. derken yumruğu yedi ve gözü morardı) hatice teyze 20 takısını takmıştı, dayağını yemişti bütün bunlara rağmen 100lira=20 lira olmadığı icin kınanmıştı, kınanacaktı çünkü onun cocuğuna 100lira takılmıştı.
evet sadece bunlarla bitmiyor senin ne kadar taktığını sadece gelin ve damadın ailesi takip etmemektedir. Diğer akrabaların ve ya arkadaşlarında oradadır bu düğünde takacağın takı ile daha önceki taktığın takılar arasında öyle bi denge olmalı ki kimse alınmamalı. çünkü kime ne kadar çok takı takarsan onu o kadar çok seviyorsun, bu böyledir arkadaş.
ve bunun gibi daha bir çok saçma sapan şeyler, bu yüzdendir ki ben kendi düğünümde bu  tür durumlara tepki olarak açık takı töreni yaptırmamaya çalışacağım umarım yaptırmam.. kafanızı ağrıttım bazılarınızın yaşamından örnek verdim bazıları ise hiç bu açıdan bakmadı belki. yakında bi akrabamızın düğünü var annem babam ne takacakları konusunda anlaşamadılar olaya dahil olmam gerek, hoşçakalın :)

YORUMLAR

29 Ağustos 2014, 06.35
emeğine sağlık ,  zengin düğünlerinde kimin ne takdığına değil kimin ne giydiğine bakılır orta ve alt sınıf tabaka düğünlerinde yenilen yiyecekler ve takılara bakılır yiyeceklere  misafirler  takılara düğün sahipleri bakar günümüzde takı da zaten öndüç  olmuştur sen bana ne takdıysan ben sana onu takarım derler altın takan altın bekliyor haliylen  .
30 Ağustos 2014, 17.02
Guzel ozetlemissin,  durum bu..
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın