gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Fıstığı Yeşil Masa

30 Aralık 2014, 14.14
A- A+

        Bana bir edebiyat sitesinde yayımladığı fıstık yeşili sehpasının resmine münhasır, sehpanın üzerindekileri özelden  rusça yazıp/anlatıp, benim aşkını ilan ediyor sanmama sebep olan tercüme ettirene dek Kayseri de 4 döndürüp dolaştıran hayırsız bir Rus asıllı Türk arkadaşımsıya itafen yazılmış ve inşaallah çözmeye çok uğraşır diye paylaşıma sunulmuştur. (Gamyun sohbet salonlarında turladığını biliyorum ! Belki o da okur (!))

………………………………………….

 

Bu fıstığı yeşili masa üzerindeki tütsülük mevzuu bahsini bilahare temayyüz eyleriz, olmadı temayyül de eyleyebiliriz lakin-i icabet eddüğü üzre bu yeni yetme şekillenen dile nazire eydur etme nazariyesine icaben ve hatta icabeten yeni bir dil-i lehçe eşkillendürmemiz olmadı şekillendürmemüz icab eylüyor şekil  de ve şekliyatda görüldüğü üzre!

 

Bir de haşmetmaaplarına bildirem ki yemin-i şartla, suret-i resimdeki zeminül tahtanın suretine o denli kafayı takmış idi ki bu lüzumsuz işler evrak-ı mahrumu; O fıstık-i yeşile itafen, olmadı  hitafen, daha olmadı hilafen lügatül müfredat-ı ikbale münhasır şiirler bile kafiyeden cüz eylemişti; Heyhat ki heyhat latifenin dozunu fazla kaçırma kaygusu ile göndermemişti kül olam yalanım varsa zerre-i miskal  kadar!

 

Senin yüreciğini inkisara uğratmamak adına vuslata erecek ilk fasl-ı baharda bu badehar Osmani senin gülzarında biaded-i defaten zemzeme ağızlı bülbül-ü rana figanlarında guş eyleyerek gülzarını, meyhane-i ikbal sayarak mevkii’ni, kuşanıp temiz-i raşanından hırka-i tecridini, nur-u mekanında eylemek ne hoş olubdu seferi-ül azam üzre defaten saadet-i efkarına kaldırmak cam-ı muradımı.

 

Sen sevgisin; sevgiyse katarat-ı emtar yağmış, nesimler esen, sine-figar olmuş bu şerkeştenin gonca-fem ağızlı bülbül-ü şeyda namesine değişmeyeceği senin mey dolu sehpanın güzelliğidir.

 

 

 

İnkisar:Kırılmak,gönül kırılması

Fasl-ı bahar:İlk bahar

Badehar:Rakı içen,Şarap içen

Gülzar:Gül bahçesi

Biaded:Sayısız

Zemzeme:Çağıltı,güzel ses

Meyhan-i ikbal:Yüksek mevki meyhanesi,

Hırka-i tecrid:Derviş yeleği

Cam-ı murad: Saadet kadehi

 

Katarat-ı emtar:Yağmur damlaları

Nesim:Meltem

Sine-figar:Bağrı yaralı

Şerkeşte:Şaşkın,hayran

Gonce-fem:Gonca ağızlı

 

YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış :( Yazık ama blog sahibi senin yorumunu bekliyor olabilir

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın