gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

YOKLUK YILLARI

17 Ocak 2015, 14.43
A- A+

         

 

            Annemin rahmetli olmasından beş yıl sonra, babam evi ipotek karşılığında birine vermiş ( evi oturacak şahsa yirmi bin liraya ipotek etmiş, üç yıl sonra o şahsa aynı parayı iade ederek evi alabilecektik)  evi ve bizleri alarak Adana’nın Ceyhan ilçesine getirdi. Adana’da ev kiraları genelde yıllık olduğundan bir yıllık kira parasını peşin vererek evi tutmuştu babam. Ancak bizim memlekette bulunan evin yarısı kadardı ev iki oda bir salon, mutfak yok bir göz alt katta, diğeri üst katta idi. Burası bizlere çok yabancı geliyordu, büyük abimin orada olması biraz olsun bizlere teselli oluyordu, ancak maddi bakımdan ancak kendisine yetecek kadar para kazanabiliyordu, bizde ise evin karşılığında aldığımız para her geçen gün azalıyordu. Ben ve okuyan iki kardeşimin nakilleri Ceyhan ilçesine alınmış, bizler okula başlamıştık, ben orta üçüncü sınıftaydım, ancak gelen yokluktan haberdar idim. Babam mevsimlik işçi olduğundan Sonbahar dan İlkbahara kadar çalışmıyordu. Aradan birkaç yıl geçmişti oraya yavaş yavaş alışmaya başlamıştık ki, babam rahmetli oldu, evin en büyüğü askerden gelen ağabeyimdi, ancak o da fazla kazanç getiren bir işte çalışmıyordu.

 

            Bu yokluğun giderek büyüyeceğini anlayan evdeki büyük ablam, çırçır fabrikasında (pamuk fabrikası) işe girmişti evde altı nüfus idik üçümüz okuyorduk abimin kazancı ancak kendi cep harçlığına yetiyordu, eve ancak ablamın kazancı giriyordu ama o da yetmiyordu. Evimizin altında bulunan bakkaldan veresiye yiyor, aybaşı ablam maaş aldığında bakkala para veriyorduk ancak hepsini veremediğimizden, bakkaldan yarım ekmek almak için gittiğimizde borcumuzun çoğaldığını, bu nedenle artık bizlere veresiye vermeyeceğini söylemişti. O gün boğazımdan bir şey geçmemişti, zoruma gidiyordu her ne kadar 16 yaşında olsam da gururuma yediremiyordum, borcumuzu hiç inkâr etmedik ama paramızı da yetirmemiştik bir türlü. O yıl okul tatilini iple çekiyordum, okullar tatil olsa da para kazansam diyordum.

 

            Evimizin tan karşısında damacana suyu satan bir iş yeri vardı, iş yeri sahibi bana gelen kamyondaki suları boşaltıp boşatamayacağımı sorunca elbette boşaltabileceğimi söyledim ve koca kamyon da bulunan üç yüz elli tane otuz kiloluk teneke bidonları indirmem karşılığında 10 TL para kazanmıştım. Boşta olduğum zamanlarda sabah saat beşte kalkıyordum pamuk ya da koza kazmasına gidiyordum yevmiye 12 TL idi. Ayın otuz günü iş olmuyordu ancak yine de ev ekonomisine katkıda bulunuyordum, çoktandır yemediğimiz şeylerden eve almaya başlamıştım. Karşımızda bulunan su dükkânını sahibi bir gün beni çağırarak, benim çalışmamdan hayli memnun kalmış olacak ki, bana iş teklifinde bulundu, okul açılıncaya kadar su dükkânında çalışacaktım. Aylık 2.250 TL idi kamyonla su geldiğinde ise indirme parası ayrı idi. En azından okul masrafımı çıkartacak eve biraz da olsa katkıda bulunacaktım. İlk aylığımı aldığımda çok sevinmiştim, aklımda kalan şeyleri almıştım, benden küçük iki erkek kardeşim vardı onlara da bir şeyler almayı ihmal etmemiştim, kendimi çok daha güçlü daha gururla ancak okulun başlamasıyla birlikte bu güzelliklerin yine geride kalacağını düşünerek evin yolunu tuttum. 03.01.2015

 

YORUMLAR

17 Ocak 2015, 20.05
bu hayat hikayesinin devamı var mı acaba?  ipotekli evi kurtarabildiniz mi? 
17 Ocak 2015, 20.27
inşallah bu günleriniz gerde kalmıştır allah yardımcınız olsun
17 Ocak 2015, 22.01
Yazınızı okuyunca  ben yine öğretmen olarak   düşündüm.Öğretmeninizi de eleştirdim .Ben olsaydım diyerek başladım düşünmeye.Küçücük bedeninizin ve yüreğinizin taşıyamıyacağı kadar büyük sorumluluklarınızı anlar ve  size anne olamasam da ,yükünüzü hafifletici çözümler üretirdim.Öğretmen arkadaşların okumasını  ve konunun hassasiyetini düşünmelerini isterim.Her sınıfta farklı yaşanmışlıkları olan öğrencilerimiz çok oluyordu.Akademik başarı tabiki önemli ama sağlıklı bireyler yetişmesi için ,bunlar daha da önemli.Sevgiyle kalın
18 Ocak 2015, 00.48
slm  okudum ve çok duygulandım   yaşamınızdan bir parçayı  paylaştınız teşekkürler .
18 Ocak 2015, 11.23
Anne,baba ne kadar çok önemli hayatımızda bir şekilde ölüm ,ayrılış işte o noktada başlıyor adanmış hayatlar , sorumluluklar. Hayat bu bakmıyor insanın kaç  yaşında olduğuna ne kadar küçüksen bu kayıplarda,okadar etkili oluyor ileriki yıllarda, birilerinin mutluluğu görmek destek olmak ayakta kalmak derken yılların senden neler götürdüğünü bilmeden ve kendini yaşamayı unutmaya başlamak umarım 16 yaşındaki o küçük sırt şimdi artık sadece kendi yükünü taşıyor ve herşeyden önemli mutlu yaşıyordur:))
18 Ocak 2015, 15.58
selam bugra gercekden uzuldum Hayat bence hicde adil davranmiyor bazilarina benim annemde bir ev yuzunden öldu öyleki ev alirken aldigimiz faizli parayi odememk o Kadar zorduki ve milyonda bir görülen bir hastaliga yakalanmisdi ve bu hastalik üzüntüyle gelmisdi Sevgi,iz gucumuz yetmedi onu kurtarmaya o kisi bizden aldigi son faizi yiyemeden tern altinda kalip ölmusdu ama neye yarar annem amansiz bir hastaliga tutulmusdu ve gencecik oldu gitti evmi su anda kiraci var var babamda öldü ve ben o evin bir tuglasini bile istemiyorum miras olarak bile cünkü benim canimdan can gitmisdi bizler yokluk cekmedik ama seni cok iyi anliyorum saygilarimla karlar_kralicesi
18 Ocak 2015, 18.30
ROMAN OKUR GİBİ OKUDUM EMEGİNİZE SAGLIK
19 Ocak 2015, 04.55
slm Allah yardımcımız olsun...
19 Ocak 2015, 14.06
Yazınızı okuyunca benimde geçmişim aklıma geldi hatta hiç unutmadım.yokluk  Mert insanı Namert yaparmış.Bende ADANA suluca köyünde oturup MİSİS nehiyesine okula giderdik.zaman zaman bu yayan şeklinde de olurdu.öğlenleri yarım ekmek arası kaynamış yumurta ve içne yeşil soğan en lüx yemeğimizdi .Nasrettin hocanın bir hikayesi var.Hoca ağaçtan düşmüş çevrededn gelenler ambulas çağırdık doktor çağırdık geliyor anlıyoruz ızdırabını deyince hocada:anlayamnassınız benim acımı .anca ağaçtan düşen anlar demiş.seni gayet iyi anlıyorum .emeğine ve yüreğine sağlık.ömrün uzun aldığın nefes sağlılı olsun..
20 Ocak 2015, 10.37
İnsan geçmişini unutmamalı bencede...
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın