gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Empati'nin Gücü ve Getirdiği Huzur

26 Şubat 2016, 10.01
A- A+
Nedir Empati?...En sade ifadesi ile "İnsanın kendisini muhatabının yerine koyarak "ben olsam nasıl davranılmasını isterdim" diye düşünüp ona göre davranmasıdır" diyebiliriz.

Gerçekten de, ilişkilerimiz ve iletişimlerimizde bir kaç saniye düşünüp "şimdi onun yerinde olsam ben nasıl bir söz, davranış veya hareket beklerdim?" diyebilsek, ego, gurur, hırs, inat duygularını bir an arkamıza atıp öyle davransak nasıl olurdu?

Bence çok ta güzel olurdu. Düşünsenize bir; siz onun istediği gibi davraınınca zamanla onun da sizin istediğiniz gibi davrandığına şahit oluyorsunuz. "Günübirlik" veya "o anlık" durumlarda bile böyle bir davranış hem muhatabınızı mutlu edecek hem de siz mutlu ettiğiniz insana karşı mutluluk duyacaksınız.

Muhatabınız bunu haketmiyor olabilir. Zaten önümüzdeki en büyük duvar da bu aslında: "buna layık değil", "böyle bir davranışı haketmiyor" veya "haklı olan benim" diyebilirsiniz. Evet siz gerçekten haklısınız.... O halde sizdeki güzelliği daha da güzelliştirmeli ve tüm bunlara rağmen KENDİNİZE YAKIŞANI YAPMALISINIZ. UNUTMAYIN "HERKES TAVIR VE DAVRANIŞLARI İLE KARAKTERİNİ YANSITIR" denir. Asıl maharete te zaten "her durumda insan kendi güzelliğini yansıtarak hem kendisine saygısını göstermeli, hem seviyesini düşürmemeli hem de ileriye ait toparlaması zor dağılmalara sebebiyet vermemek değil midir?.

"Unutmayın ki size başkalarını sevimli gösteren söz ve davranışlar sizin de başkaları tarafından sevilmenize sebep olabilir".

Evinize gelen birisi size tebessümle ve tatlı dille hitap ettiğinde memnun oluyorsanız siz de öyle olmalısınız, yanınıza gelen bir kimse halinizi-hatırınızı, derdinizi-sevincinizi soırduğunda mutlu oluyorsanız siz de başkalarına öyle olun. Anneniz, babanız, kardeşiniz, dostunuz, eşiniz, çocuğunuz, işçiniz, patronunuz, otobüsteki, sıradaki tanımadığınız....be hemen hepsi...sizdeki güzeliği "empati" tekniğinizle  sizi daha net görürürler, saygı ve sevgileri daha da artar ve hayat en azından bu yönüyle sizi-bizi mutlu eder.

Zaten bildiğimiz bir konu ama iş uygulamaya gelince şu: "ÖNCE O YAPSIN" çelmesi çoğumuzu engelliyor...Gelin bu sefer bu çelmeye prim vermeyelim. Bir kez daha hazırlatalım: "herkes kendisine yakışanı yapar". Siz güzelsiniz, güzelini yapın ;)
   

YORUMLAR

03 Mart 2016, 01.03
Çok güzel bir yazı olmuş, tam ihtiyacım olduğu zamanda okudum ilaç gibi geldi bana kaleminize sağlık 
03 Mart 2016, 13.36
Şu anki toplumumuzu çok iyi ifade ediyor yazdıklarınız insanlar malesef egolarına, hırslarına,bencilliklerine  yenik düşüyorlar. çoğunluğumuz empati kuramıyor malesef insanları olduğu gibi kabul edemiyoruz. Kendine yapılmasını, denilmesini istemediğimiz şeyleri başkalarına çok güzel yakıştırıp ve diyoruz. Hiçbir zaman "ben" diyemedim hepte diyeceğim desem de diyemiyorum demek ki bu benim doğamda yokmuş istesem de yapamam bunu..Ama bu kadar izlenimimde sunu anladım ki bir söz vardır "kişi karşısındakini kendi gibibilirmiş"  bu söz tüm bu söylenenlere en iyi özetler diye düşünüyorum.Emeğinize sağlık güzel bir yazı olmuş umarım bir çok insan buradaki yazılardan bir pay çıkarır kendilerine...
05 Mart 2016, 10.45
"HERKES TAVIR VE DAVRANIŞLARI İLE KARAKTERİNİ YANSITIR"

Yüreğinize sağlık,elinize sağlık.
ben düzenli bir blog okuru olarak sizi tbrk ediyorum.

evet güzelsiniz ve güzelini hissederek yazmışsınız..
05 Mart 2016, 18.11
Daha çok Karşınızda ki kim ve napmış olursa olsun ben halıyım yada haketmiyor gibi düşüncelerden arınıp iyi davranışlar sergilemeyi içeren ve öneren bir yazı ..''empati'' yi daha geniş kapsamlı ele alıp örneklendirseydiniz ikili ilişkiler diyaloglardan ziyade, daha tatminkar olurdu. Ellerinize sağlık ;)
06 Mart 2016, 12.34
Güzel temenni ve yorumlarınıza çok teşekkür ederim. Elleriniz dert görmesin.Faydalı olursa ne mutlu bana :)
08 Mart 2016, 15.52
Tşk. Yararlı bir yazı.
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın