gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

AĞIZ tadı...

01 Ağustos 2012, 07.53
A- A+

   Yaklaşık  1  aydır  Evliya  Çelebi  gibi  dolaşıyorum.Ama  seyehat  etmek    değil, şifa  bulmak amacıyla...Bu yolculuklardaki  son  durağım Çanakkale'nin   Biga  ilçesi  oldu.

  Sabahın   7 '  sin de   kalkıp;    metro,  deniz otobüsü ve  sonrasında  karayolu ile Biga'ya ulaştığımda güneş  tam  tepedeydi.İlçe   merkezinde ulaştığımda   gitmem  gereken köy  ve   yolu hakkında bilgi almak  için yardım isteğimi  alfabenin 28  harfini cömertce kullanan Trakya insanı  elbette  karşılıksız  bırakmazdı.Konuşurken,  samimiyet ve sıcaklıklarında    eriyordu  sanki  ''H'' harfi.

     -  .angi  küye  gidiünn?

      -  Sığırcık  Köyüne

      - Daha önce  .iç giüdmedin mi  bea?

      - Yok  gitmedim.Lokman Kasım  diye biri varmış    onu bulmam lazım.Nasıl gideceğim bilmiyorum..

      -  Sen  Lokman   .ekim   Kasım'ı   arıyün? Zate  o küye erkess  onun için  gidiüü. araban yokmu?  nasıl  gidiücüsün  ?   (  ekim- kasım  derken   aralığı da  bulursam   lokman  yerine    noel babaya çıkıcak  yolum diye  iç geçirdikten sonra  cevap  verdim. )

     - Evet  Hekim  Kasım' ı arıyorum. Arabasızım. Dolmuş veya taksi ile  gideceğim.

   Bir  saat  kadar sonra    köy girişinde telefonunu aldığım  ticari taksiden  inmiş  ve  etrafı  bahçelerle cevrili   daracık yollarda köy  evlerinin arasında tezek kokularını  derin derin  içime çekerek yürümeye başlamıştım.200 metre yürüdükten  sonra  bahçe içinde
60  yaşlarında bir amca bahçesiyle  ilgileniyordu.O da beni farketti.

   -  Selamun Aleyküm   Amca, kolay gelsin..

  -  Aleyküm  Selam  .oş  gelmüşsen

 - Hoş bulduk. Amca Lokman Kasım' ın evi hangisi ?

 - Biraz ilerüde ama, o 15   gündür burda yok beya .Çanakkale'ye kızanının ( çocuğunun) yanına gitdü.

  Kafamdan  kaynar su  döküldü  adeta, onca  yolu boşunamı  tepmiştim.

 -    Yapma amca ya... ben yinede bakayım,   belki gelmiştir.

 -   Sen bilirsün yeenim. Az ilerde  sağdaki  2 katlı yeşil buyalı ev.

    Etrafıma bakına bakına   100  metre  kadar  ilerlemiştim ki çevresi  tellerle  örülü eski   bir evin bahçesinden aniden bir köpek yola , önüme çıktı hırlayarak.Trakya insanının samimiyeti ve sıcaklığı   şivelerine yansıyorda,  ee  be  köpek  sana noluyor.Hır'larken  ve  hav'larken  bile şiveyi tutturmuşsun ama  sıcaklık  ve  samimiyet  nerede? .ırrrrrr  .ırrrrrr  ....   .avv  .avv

  Bir kaç kez  HOŞTT..  HOŞTT   desemde   köpek  aynı  ritim de  devam ediyordu.   .ırrrr   .av   .avv .  Kaçsam, kaçarken böbreğimde   aslen bana  ait
olmayan   o taşı kesin düşürürdümde, bana ait olan birşeyleri kaybetme  riskini  köpeğin  dişlerine bakınca göze  alamazdım.  Köpek yabancı olduğumu  anlamasın diye mi ? yoksa  köyün havasından  mı ?  yada  korkudan mı bilmiyorum ama  bir anda şiveyi kaptım.'' Kimse yokmuu? ..kimse yokmu ?  '' diye   bir kaç kez seslendikten sonra ; ''erkezzz nerde beya, kimsecikler yokmu ''  ...diye hem şiveli hemde işveli bağırmamla  bir kaç delikanlının bana doğru  yardıma    geldiğini gördüm.Defalarca   HOŞTT  dememe rağmen  kılını kıpırtdatmayan köpek;   bana 2 adım  kala  gençlerin koro  halinde    .OŞTTTT   demesiyle  kesintisiz iletişim  sağlandı  ,   köpek  geldiği yere  rızasız  ve    sessizce gitti.

  Bende boşu  boşuna geldiğim  köyden  aynı sessizlikle istanbul'un yolunu   tutarken;  Bandırma güzergahına bindiğim otobüste yanıma benim yaşlarda bir genç oturdu.Bu cümleyi tekrar yazmak  istiyorum.Yanıma benim yaşlarda bir genç oturdu.:))  Vergi iade  memuru gibi adammış.Gün boyunca bana '' H'' harfini borçlanan  hemşerilerinin borcunu ödemek için oturduğu konuşmasından  belliydi..''  deniz  hotobüsüylemi  gitcen, harabayla mı?''   Hey  allahım    şaka mı bu ?  :))

   Trakyalısıyla, Egesiyle, Doğusuyla  Batısıyla hepsi bizim şivemiz, bizim   ağzımız, bizim  kültürümüz.Bünyesinde  72  milleti  barındıran gamyun,   aynı şekilde  bölgesel ağız  ve şiveleri de barındırıyordur içinde.Yorumcular kendi  yöresel ağız  veya şiveleriyle   tatlandırırlarsa  yorumlarını  belki  keyften düşürrüm taşımı :)) Düşürdüğüm  gün   hamamda,  göbek  taşında kutlayacağım bunu :)) 

    Mesela;    benim  memleketimde; kızlara    '' kele'' ,   erkeklere   ''bre''   derler :)

 Sevgiyle kalın...

 

YORUMLAR

01 Ağustos 2012, 08.28
beymen abi =) çanakkaleliler böyle konuşmazki =)     bende çanakkale geliboluluyum =)
01 Ağustos 2012, 08.50
beymen33 ne gadın(güzel) yazıvermişsin başından geçenleri öyle,emme itin gazabından gıl bayı gutuluvemişsin yalım(artık .ama ,galiba yerine kullanılan tamamlayıcı bir kelimedir)Bide seği dalayıveseydi nolacadı gari bilemedim.Genede böyük geçmiş oluvesin sağa..
01 Ağustos 2012, 09.55

   Evdeekmekyok;  teşbihte hata olabilir. em vallahi em billahi   Aklımda kaldığı kadarıyla aktarmaya çalıştım beya..  :))

  worldcat; çok  güldürdün beni... bu gün   hep  gülüverrrim gari :))

  Bre  mirza78; amma   yaptın sende,  telefon numarası olsa  getmeden aramazmıydım..:))   Blog  kariyerin konusunda   bundan sonrası için  ne kadar iyimser  olunabilir bilemiyorum artıkın :))))

    teşekkürler,  adeta gıdıkladınız  beni yorumlarınızla :)

01 Ağustos 2012, 10.53
Bende Gonya'lı yorumu yapacağım da tüm gamyun Gonya'lı olunca benim şivemin cazibesi pek kalmıyor:)).... Gaç Sen hincik gelsen Gonya'ya; goyun etinden yesen tandır ekmeği, ekmek salması, etliekmek bişeyciğin kalmaz....Bak benim hemşerilerim fazla senden çok yorum alırım Beymen :))
Not: Senin yaşındaki genç emekli olmamış mı çoktan bir sorsaydın :P

Keyifli yazın için emeğine sağlık:))
01 Ağustos 2012, 10.58
Ahhmm (herkes kendi şivesiyle demişsin) uhmm:))Havasına suyuna taşına toprağına bin can feda benim yurdumaaa... Hem memleket kokuyor buram buram hem de yurdum insanının sıcak havası. Sen gerçi hiç birini temsil etmiyorsun yazında, o nasıl bir tedaviye gitmek öyle, telefon bulunur açılır,  önceden organize edilir iş:)) Bari Trakya'lı gibi başladığın konuya bir Karadeniz zekası ekleseydin:))))
Ben de zaten Lokman Heçim ne zamanlar geleeeyy diye bi bakayyim demiştum daaaa:)

İş bize düştü seni biz tedavi edicez anlaşıldı. Sen şimdi böbrek civarına bir alabalık koyuyorsun, temiz bir tülbentle sarıp on gün bekletiyorsun:) iyice kokunca balık bir sancı bile duymadan taşı eritiyor dene bi. Lokman seni napacaktı ben biliyorum, Allah seni korumuş ki yokmuş. Havada ters çevirip iyice bir sallayacaktı o adam ekibiyle, ben gördüm televizyonda öyle bi tedavi. Olmaz öyle  olmazzz:)Böbrek taşından bize güzel yazılar yazan beymen, acıların çocuğu olmaktan çıkıp güzel ve mutlu haberlerini nasıl yazar hayal ediyorum da... Harika olur BREEE:)))( Teşekkürler beymen yazı için ve geçmiş olsun dileklerim senin için)
01 Ağustos 2012, 11.19
yanıma benim yaşlarda bir genç oturdu. valla sen ikinci kez yazmadan ben iki kez okumuştum zaten:)) çünkü hem okuduklarıma hemde gözlerime inanamamıştım bir an:))  ben senin resmini görmüştüm, çaktırmadan şöyle bir baktıydım:) . hehe dedimki saçının kılları kadayıfın tellerine dönmemişmiydiki bu beymenin:P demek hala böbrek taşlarını aldıramadın:( e doğur bari ne yapalım:P
şakayı kaldırdığını düşündüğüm için böyle yazıyorum kusura bakma beymen:))
01 Ağustos 2012, 11.33

Beymennnnnnnnnnnnnnnnn,,,,,,,

Yemin ederim bloğu açmadan size  ait olduğunu anladım....1 haftadır hiçbir bloğa yorum yapmamanızdan böbrek taşınızla alakalı bir durumlar olabileceğini tahmin etmiştim...SİZE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİ SUNUYOR BİR AN ÖNCE ONLARDAN KURTULMANIZI ÜMİT EDİYORUM( Yerinizde olsam onları bir kavanoza koydurup evimin en nadide köşesinde görüşe sunardım:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))........)

01 Ağustos 2012, 11.42
Benim memleketim çok kozmopolit olduğu için çok değişik şive konuşulurmen....ben
ğala....taraf yan
toyuk...tavuk
torpak..toprak ...yaşlılar kızdıklarında...torpak başına derler..pohh...şaşkınlık  yada öfke 
akuşka.pencere
cığız...oyun bozan
dadağh ağabey kardeş
çorağh..çorak verimsiz ...bunların bazıları bol (ğ) ile konuşulur..
Dınaz..alay etmek..****i-ramazan
i-rahat....mutlaka (r) ile başlayan kelimenin başına (i) getirilir..memleketin de kızlara kele denilmesi yöresel bir şive... kele nın anlamı boğa-tosun olarak biliyorum... 
01 Ağustos 2012, 11.47

Madem konunun özü beymenin bir  türlü  düşüremediği taşları gibi gözükse de esasen yurdumuzun eşsiz şiveleri, o halde ben de öyle konuşmam gerekiyor:) Şifa bulmak için taa oralarda ne işin vardı beymen, geleydin Çoban Dede' ye göle nazır, orda bir davul zurna halay, böbreende ne var ne yok düşer cıncık gibi olurdu vallahi. Aboooo ne diyon sen dme sakın:))

Üstüne de acılı bir kebap şalgam senin böbrek olayı çözülmüştür taman. O daşları da galdır at zibilliğe:) Essahtan diyom bak, susama küncü, çöpe zibil, kovaya helke, küçüğe gıllik, cama cıncık, havluya peşkir, miskete gulle, kepçeye çomça, çürüğe cılk.. Say say bitmez yöremin zengin dil kültürü...Normal ayarlara dönersek ( dilim gitti bi kere istesemde dönemiyom) çok geçmiş olsun tekrardan, memleketten toplu olarak acil şifalar diliyok, yorumcu kimliğinin dışında blog yazılarını da bekliyok, sevgiler sunuyok hep beraber:))

01 Ağustos 2012, 12.00
En akıllınız bile döne döne ölmüş diyen beymen33:)) Hz. Mevlana'nın çağırma tasvirine baktım (.....Gel, gel ne olursan ol yine gel, İster kafir ister mecusi, İster puta tapan ol yine gel...... ) her ne kadar sana uyanını bulamasam da sen yine de gel :)) Gel de döne döne düşürelim taşını ....
01 Ağustos 2012, 12.21

 Lila; sen neden ikili  sohbetleri buraya  aktarıyosun ki.Düşman sahibi  edicen beni.. espiri yapmıştım ve Sana  hitaben söylemiştim, ukalalık yaptığında :)  Gelirim inşallah, sadece taş  düşürmek için değil, huzur içinde gelirim   gayet tabii ..

  Ataya;  demek karadenizlisin  ?  Sende    blog  kariyerini   düşünmüşsün  mirza78  gibi.:))  Keşke   birkaç cümle  daha kursaydın. Bırak  bu  diksiyon   hocası   Gülgin  Feyman     ayaklarını :)))

 Digor;  irecep  diye  hitabın   derinliğinde  zengin bir şive yatıyormuş, öğrenmiş  olduk..teşekkürler.

 Strawberry06;  amacım taşımı tek  parça düşürüp, onuda    tektaş  olarak  hakedene vermeyi   düşünüyorum:))))))

 Bala__ ; kesinlikle  hemşeriyiz:)) firesiz yazdıklarının   tümünü biliyorum  çünkü...:))))   sen şimdi  arabayı  anarıyada (geri geri)   kullanabiliyosundur :))))

  Erdem;  Bala _ nın şivesi  ile  cevap vereyim.Evet o taşı düşürmeyeceğim.Gunnayacağım(doğurucam)    :))))))))))))))))))))

01 Ağustos 2012, 12.54

Anadolu yorumlarının hepsi süper de benim asıl dikkatimi çeken epey doktor varmış aramızda... süper çözümler böbrek taşı için tebrikler....

 

01 Ağustos 2012, 13.28
       Beymen33 modern tıbbın tedavisinden tırsıp Çanakkale nin şivesinetoslamak denir buna.Orda olsaydım terlikle tehdit edip cebren hastaneye taşırdım ya neyse...Ama yurdum kokan yazını çok beğendim.Çanakkale nin sıcak bir o kadarda neşeli insanlarını özlemişim , özlem giderdim açıkçası...Ve bu yazıdan sonra içimden'' Ülkem ve ülkem insanı seni rengin kokun ne olursa olsun çok seviyorum ''demek geçiyor içimden. Hastalığın için acil şifalar diliyorum ,Rabbim yanında olsun güzel kardeşim...
01 Ağustos 2012, 13.49
Beymen çok mızmızsınnnn:)))) ( sen misin bana kadın ruhundan yoksun gerilla diyen hahaha ) mızmız evet bu kaçıncı hastalık durumun yahu.Burnu aksa kanser mi oldum acaba diye hastaneye koşan kaygılı insanlara benziyorsun :)) benziyorsun napayım alla alla.
Yahu bırak doktoru şifacıyı onu bunu sen beyin gücünle kurtul o taştan diyeceğim ama bu mızmızlıkla imkansız gibi bunu yapabilmen. ( Her gece yatmadan önce o taşı ayağının altında ezdiğini ve kanalizasyona attığını hayal et. ) 
Ben birkaç blogcu toplayıp senin için bu durumu çözeceğim.Hatta toplamama gerek yok taşın düşsün diye tek başıma şifa duaları edeceğim, niyetlenip sana harika enerjiler göndereceğim iki güne bir şeyin kalmayacak.Bak ben bedenimde bulunan 7 santimlik zararsız urumla arkadaş olup onla sohbet etmiş onu beni terk etmeye ikna etmiş biriyim.Tamamen terk etmedi ama küçüldü.Devam etseydim giderdi de zaten zararsızdı fazla uğraşmadım.
Beymenin taşı düşşşşş Beymenin taşı düşşşşş bu yorumu okuyanlar hadi dikkatinizi verin sizde tekrar edin Beymenin taşı düşşşşşün.
01 Ağustos 2012, 16.18
Eneeeee bizim oğlan,
o daşlaaa hala durupduru mu içerleeende?
Gamyuncek bekliyoz bekliyoz, dualar ediveriyoz düşüvesin de bizim 33.lerin beymeni guutuluveesin o daşlaaadan diye bee!
Yani o kadaa gızgınız ki bi geçiveese seni gurtaramayan doktorlaa elleeemize, aazlarını gırıp çok çikin dövcez ha!

Sen de onlaadan umudu kesip Lokmangillerin Kaaasıma varıvedin de bulamadın gari he? Zaten canınla cebelleşiiiken bi de it sarıvedi he? Oy gıyamam kaadeşime.O "Avv avvv!" diyen  yılık aazı bürülüvesin de etlerini cımcırılsın cavırın itinin gookutmuş kaadeşimizi.

Ataya gadın balık bağla deyivemiişş de etme ölee işleee sen. O balıkları işey için diyorlaa hem, bel fıtıkı için. Ama onu da adamın omurgalaanı eritiyo diye elleştirmeyin diyorlaaa.
Boşvee sen balık cılkını, bülüç gıdıgıdısını, manda barsaanı da başka doktorlara da götüveee daşlaanı. Ağrımı kescem diye ırakı da içmeyesin ırmızan ırmızan.

Hem bu sıcaklaada on günde cılkı çıkaaa o balıklaarın daa aman diyim düve boku gibi yayılıveriii beline beline. Bırak anana demlik bulmayı bi pişirimlik cezve bile yaklaşmaz yanına gokudan da camcazlak galıveriisin ooota yeelerrde.
Sana da 33.lerin beymen değil bekarlaaan beymeni deeleee gari donuzlaa.
Sana bi ot deyiveediydim bulup da içivemedin mi suyunu? İçiveemediysen aşarı dooru çarşıya gidivee de alıp eve götüvee gilaburu otunu da anan kadın gaynatıveesin bakem.

Diliyom kii tez vakitte o daşlaanı düşürüpdurun da sağ salim galkıveriisin bu işin altından
da sancıdan gasmayıp salıveriip gideesin kendini len.
Bize de habar ediveriiisin gari.
Teşekkür ediyoz, gal saalıcaknan bizim oğlan.





01 Ağustos 2012, 16.19

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum , bence sizinle taşınız arasında yakın bir bağ oluşmuş  ayrılamıyorsunuz bir türlü . Bloğunuzu ve yorumları okumak çok keyifliydi , son okuduğum yorum siyahorkidee , hala gülümsüyorum ( nerelerdesin sen özledim ben seni  )

Ben size GİLABURU suyunu  araştırmanızı tavsiye etmek istiyorum , böbrek kum ve taşlarını eritici etkinliktedir , kimyasal yoldan çözünme sağladığı için de ağrıya neden olmuyor.      

Kiraz sapının çayını içmektan çekinen biri bunu uygularmı bilemiyorum .) korkmayın o kadar bütün yaz yediğim kirazların saplarını kavanozda biriktirdim ben  , test edilmiştir çekinmeden içebilirsiniz.

Bugün pazarda alış veriş yaparken gözüm paket paket hazırlanmış telkadayıf paketlerine ilişti .))   tamam  tamam bişi demiyirum susayirum daa :))

01 Ağustos 2012, 16.33
Çok uydurmuşsun be kardeşim yaşın her kaç iseee bir kere Bigalılar beya ve h kullanmadan konuşmazlar ha köy halkı kendine özgü bir şive ile ama senin abarttığın gibi oş beşle konuşmaz.İkincisi Bandırma halkı gayet güzel Türkçe kullanır.Hele İstanbul komşu kapısı eski İstanbul ve beyefendileri gibi şimdiki İstanbul halkı da Türkçeyi eski kalitede de kullanmıyor orası da halklar karışımı bir şehir Türkçe de oldu yengen.Ben Biga'yı da B andırma'yı da çok iyi bilirim hatta !17 yıldır Bandırma'da yaşıyorum böyle senin anlattığın gibi bir dil telaffuzu ve şiveye de hiç rastlamadım senden evliya çelebi falan olmaz kardeşim.Hoşçakal.
01 Ağustos 2012, 16.55
Ahahaha hahaha hahaha :)))) Kahkahalardan yorum mu olur muş yaa yazı harika tamam da yorumlar nefisss:)
Agrahaaaa süperötesi( benim çocuklarım dilinde süpöt)  bir yorumdu o ne yaa aldım kucağıma laptopu Fazzocum dedim gel yardımına ihtiyacım var:)) Okudum anlattı okudum anlattı çoğuna anlam verdimdi gerçi de tıkandığım yerlerde söyle bu ne demek diye açıklattım:))
ÇEVİRİ(yorum);Anneee, biizm oğlan, o taşlar duruyorlar mı içerilerde:))) Gamyunca bekliyoruz bekliyoruz dualar ediyoruz düşüversin o taşlar da 33gillerimizin beymeni kurtuluversin o taşlardan diye yaa:)))
Yani o kadar kızgınız ki, seni kurtaramayan o dokrorlar bir elimize geçiverse ağızalarına girip çok çirkin dövücez ha! ( Ağızlarını kırıp demek daha doğru galiba yaa olmadı gibi)

 Yok! Bu iş çevirmenin notuyla olmayacak belli oldu. Hepiniz harikasınız hepinizz. Orkide seni yorumlarda görmek ne güzel , nerelerdesin sen? Öpüyorum. Vallahi hepinizi öpüyorum, çok yaşayın hepiniz. Bir de ricam olacak, Sat Agraha nolur bize bişeyler yaz nolur nolur :))) Yorum bizi kesmiyor bilesinsmile Resmi
01 Ağustos 2012, 17.20

Nufut Gözlü Sevgilim Asibe,


Te büle akşam oldu mu epten akılcımı alır, gözümü göğnümü bir oş edersin beyav...


Abe Allah belacımı versin seni çok severim.

Yatmaz mıyım yatacıma abe bi direm uyku girmez güzlerime...

Dünerim u tarafa dünerim bu tarafa ep gene silinmez ayalin beya.

Ekmekten sudan kesildim artıkın.

Tarlada elim çapa tutamaz, kaavede desen ne bi laf ederim ne de kiyaat oynarım.

Üldürdün beni beyaa... Düşün bobam düşün...

Amet Aganın sıpası gibi önüme baka baka solurum.

Akşamları sizin maallede sülerim "Yarim sende vifa yokmu" şarkısını.

Duyarsın elbet. Ölmüş nenem bile dinner.

"Anlarım kızanım seni anlarım ama unda u boba varkene vermez sana asibeyi" der ep...

ışte u zaman çeltik tarlasına döner gözlerim. Epten gene vıcık vıcık olur aalamaktan...

Şu boban olcak kapçık aazlıyı yola getiremez misin beyaa...

Aşıklık çekeriz bilirsin işte. Eriye eriye göndöndü sapına döndük anacını satımının.

Agana da süle düümesin artıkın beni. Sankim u iç aşık ulmamış.

Düver Alla düver, sırtım gırnatacı Asan gibi kapkara oldu beyaa...

Takarım sana cumuriyet altını, alırım uzun tüülü mantu, cazlı düün bilem yaparım taa ne olsun beyaa...

Süle anana akşama çıtlatsın bunları bobana.

Yosa atar em vallahi em billahi damarları beynimin.

Buzmayasın adamın aklını.

Yarın gece Alil'le ısiin'i alırım yanıma, atarım seni Ismayıl'ın arabaya undan sonra bulsunlar bakalım bulabilceklermi..

Te ben adama bukuda sülerim başkada bişey sülemem...

Seni er şeyden çok seven sevgilin;

                                       Yolsuzların Kara Mümin ....

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın